Sydafrikanska viner på flaska

Gunilla Hultgren Karell har testat 10 viner från Sydafrika.
Flera får högsta betyg – både vita och röda. Läs om dem här.

Annonsen laddas.

VITT

Betyg 5/5

Nederburg Noble Late Harvest 2009 (2741) Western Cape, 79 kronor (37,5 cl)

Simmigt söt med toner av torkade aprikoser, apelsiner och honung. Gärna till en knäckig äppelpaj med vaniljsås.

Simonsig Chardonnay 2009 (2032) Stellenbosch, 89 kronor

God smörig smak med rostade toner och saftig, exotisk frukt. Passar till en currydoftande kycklinggryta.

Fleur du Cap Unfiltered 2009 (15530) Coastal Region, 109 kronor

Spännande vin med kul druvblandning. Läcker, koncentrerad fruktighet med någon krydda. Gärna till en smakrik fiskrätt, till exempel halstrad torsk med fänkål och saffran.

Pridelands 2010 (2008) Western Cape, 55 kronor

Trevligt budgetfynd med lätt, frisk, aningen aromatisk smak. Passar som en frisk drink eller till en fräsch räksallad.

BETYG 4/5

Paul Cluver Sauvignon Blanc 2009 (2038) Elgin, 95 kronor
Lätt aromatisk med drag av nässlor och krusbär. Ren och läskande och passar till exempelvis en skaldjursrisotto.

Rudera Chenin Blanc 2009 (2237) Stellenbosch, 109 kronor
Smakrikt med plommon, nötter, örter och ett uns honung i smaken. Lite hetta i eftersmaken. Gärna till en kalvkotlett med rosmarinsky och krispiga pommes frites.

RÖTT

BETYG 5/5

Roodeberg 2008 (7451) Western Cape, 87 kronor
Ett tufft rödvin mörk frukt, plommon, lite rökiga toner och fatkrydda. Brastruktur. Gärna till en mustig köttgryta.

Allesverloren Touriga Naçional 2008 (2005) Swartland, 120 kronor
Ett fylligt, maffigt vin med mogna björnbär, kaffe, kryddor i smaken. Balanserade syror och lång eftersmak. Som gjort för en biff med mustig sås och ugnsrostad potatis.

BETYG 4/4

Graham Beck Shiraz Cabernet Sauvignon 2009 (12986) Western Cape, 69 kronor

Mjukt och saftigt med toner av svarta vinbär och vanilj. Gärna till renskavs-panna med ris.

The Pastor’s Blend Shiraz Cabernet Sauvignon 2009 (2050) Stellenbosch, 99 kronor
Mörk fruktighet, söta tobakstoner, krydda och lite lakrits. Smakrikt och häftigt. Till lammkorv med potatismos smaksatt med svamp.