Svenskt brons i kock-EM

Äntligen en svensk EM-framgång i sommar. Jonas Lundgren tog brons i kock-EM som avgjordes i norska Stavanger.
– Jag är oerhört lycklig, säger den svenske stjärnkocken.

Jonas Lundgren kom trea i kock-EM.

Jonas Lundgren kom trea i kock-EM.

Det blev nordisk storslam i tävlingen Bocuse d’Or Europe, uppkallad efter den legendariske franske mästerkocken Paul Bocuse. Norge vann och Danmark tog silvermedaljen.
– Det här är en seger för de skandinaviska köken. Norden har alltid varit starkt men det här är fantastiskt, säger Jonas Lundgren, 30, som arbetar på restaurang Bagatelle i Oslo.

Kockarna hade i uppgift att göra en måltid baserad på lamm och en på lax. Lundgren vann sitt brons med följande rätter:
Lax ”Nordic Style” 55 grader: Sockersaltad räkspäckad lax med ostron- och halvfylld majrova och pepparrotskryddad romsås, serverad med en spröd toast smaksatt med senap, pilgrimsmussla och rökt sidfläsk.
Lamm på 5 sätt: Toppmurkelfylld lammsadelballontine, sprödstekt lammbringa och späckad lammstek med sommarprimörtoppad kantarellsandwich, tryfferad jordärtskocka med lammbräss och sherrykryddad lammsky med njure.

I tävlingen deltog 20 kockar från lika många länder.
– Bara manliga kockar deltog i tävlingen. Branschen är fortfarande väldigt mansdominerad. Men det var i alla fall två kvinnor i juryn, kommenterar Ingela Stenson, generalsekreterare i svenska Bocuse d’Or-akademien.

 

Kock-EM ny tävling för i år

  • Kocktävlingen Bocuse d’Or skapades av den legendariske franske kocken Paul Bocuse 1987 och betraktas allmänt som kock-VM.
  • Svensken Mathias Dahlgren vann tävlingen 1997.
  • I år ordnades för första gången ett kulinariskt EM: Bocuse d’Or Europe
  • Norske kocken Geir Skeie vann före dansken Jesper Kure och Jonas Lundgren från Sverige.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler