Svenskar gillar surdegstrenden

Stort intresse för surdegsbröd bakat med Kravmärkt mjöl.

Annonsen laddas.

Glöm svettiga fabriksbakade limpor i plastpåse. Den nya trenden stavas levain – exklusiva surdegsbröd med Kravmärkt mjöl.

– Att äta något annat bröd är lika tråkigt som att dansa med sin syster, säger kändisbagaren Jan Hedh.

Svenskarna är som galna i det nya exklusiva surdegsbrödet. På internet utbyts recept och i Stockholm ringlar sig köerna ofta ut på gatan hos de bagerier som har satsat på att baka och sälja levainbröd.

– Det här brödet är fantastiskt. Det påminner om de bröd som vi har i Frankrike, säger Zoe Mills som precis kommit över en av de åtråvärda limporna.

”Knaprigt och färskt”
Enligt bagaren Jan Hedh som har skrivit två uppmärksammade böcker om brödbakning är den nya trenden helt naturlig.

– Det här är en stor revolution. Folk är trötta på bröd i plastpåse. Ett bröd ska vara knaprigt och färskt, säger han.
– En av fördelarna förutom den goda smaken är att det håller sig ganska länge, ofta i flera dagar.

En av de som upptäckt surdegens kvaliteter är Martin Johansson som får mycket uppmärksamhet för sin surdegsblogg.

– Att det blivit en trend tror jag beror på att vi har börjat bry oss vad vi stoppar i oss. Surdegsbröd är ju lite nyttigare än vanligt bröd och det har ett lågt GI, säger han.

Tror på vanligt bröd
Ica har de senaste åren märkt av en viss nedgång i försäljningen av påsförpackat bröd. Men Pågens kommunikationschef Charlotte Hagö tror inte att levain kommer att innebära dödsstöten för det vanliga brödet.

– Pågen säljer faktisk vissa bröd som innehåller surdeg men vi har inte märkt av någon nedgång i vårt övriga sortiment.


”Brödet är fantastiskt”

Zoe Mills, 35, gillar surdegsbröd:

– Jag passar alltid på att köpa levain när jag är i närheten av ett bageri. Det är mycket godare än vanligt bröd som man köper i butikerna.

 

Detta är surdeg:

  • Traditionellt bröd bakas med jäst men i levaindegarna är det oftast mikroorganismer från finfördelad frukt som startar jäsprocessen.
  • Surdegen gör att brödet håller sig färskt och tappar inte smak lika lätt som konventionellt bröd.
  • Surdegsbröd tar längre tid att baka eftersom det måste jäsa längre än en vanlig deg.

Baka hemma!