Svenska köttkonsumtionen har ökat kraftigt sedan 1960

Enligt en rapport från Jordbruksverket har svenskarna ökat sin konsumtion av kött med 70 procent de senaste 50 åren. Till stor del beror det på ökat intresse för mat och matinfluenser från andra kulturer.

Annonsen laddas.

Sedan 1960 har konsumtionen av vissa livsmedel ökat, däribland kött och fisk. Fiskkonsumtionen har ökat med 300 procent och köttkonsumtionen med 70 procent, skriver Jordbruksverket i sin rapport. Mjölkkonsumtionen har däremot minskat medan konsumtionen av andra mejeriprodukter har ökat.

– Vi köper mer mat och maten innehåller mer energi, säger Helena Lööv, en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.

Varor som har ökat:
kött, fisk
grönsaker, frukt och bär
syrade produkter, grädde, ost, ägg
kaffe och te

Varor som har minskat:
mjölk, matfett
mjöl och gryn
potatis
socker och sirap

En av anledningarna till att vi ser den här utvecklingen är att att priserna på bland annat kött har minskat medan inkomsterna har ökat. Den förändrade livsstilen bland svenskarna i och med den välutvecklade teknologin är också en faktor som kan räknas in.

fredrikbyline