Svensk och italiensk jul hos Pernilla Wahlgren

Julboksaktuella Pernilla Wahlgren gillar jultraditioner: ”Det blir ingen riktig jul utan farfars senap. Och jag är väldigt förtjust i Janssons frestelse och köttbullar.”

Annonsen laddas.

Vem om någon kan berätta om julmat om inte Pernilla Wahlgren? Hon har i höst kommit ut med sin kokbok som lämpligt nog heter Pernillas jul.
Eller kokbok och kokbok, det är snarare en mat- och minnesresa i julens
tecken med många recept och bilder. Bland annat på en julmatsingrediens
som absolut inte får ändras…

– Det blir ingen riktig jul utan farfars senap, det är en tradition och
ett minne som vi håller hårt på. I boken finns det barndomsbilder och
där finns bland annat en bild där han lagar denna berömda senap. Jag vet
inte riktigt varför men det var alltid han som lagade senapen även om
han inte lagade mat i vanliga fall.

Vilka är dina julmatsfavoriter?

– Jag är väldigt förtjust i Janssons frestelse och köttbullar. Frestelsen
gör jag i en variant med lax i och den är toppen. Köttbullarna ska vara
kryddade med kryddpeppar och så brukar jag ha julmust i.

Julmust i köttbullarna?

– Ja, de blir mustiga och lite, lite söta med det. Juliga! Supergott!

Har ni något som inte ingår i det mer normala på julbordet?

– Ja, vi måste ha skagenröra. Det har vi alltid haft och kommer nog
alltid att ha. Sedan har tre av barnen en italiensk pappa och därifrån
har vi italienska inslag. Det brukar vara lite antipasto och så gör jag
en stor vegetarisk melanzane som måste vara med. Och barnen italienska
farmor brukar alltid göra en italiensk äggsallad med ägghalvor,
körsbärstomater och ruccola – det är kanske inte det vanligaste.

Finns det något som du absolut inte äter på julbordet?

– Jag är inte så glad för dopp i grytan och inte lutfisk heller, det äter jag inte.


Kändisarnas bästa julmat

Tre kända svenskar avslöjar sina julfavoriter och vad inte inte vill se på julbordet:

Adam Alsing
Marie Serneholt
Doreen Månsson