Svamplycka

– Du, om ni vill hitta några kantareller så kan ni hänga med nu!
Jag har berättat för B att M aldrig någonsin har hittat en egen kantarell. Förmodligen har hon gått och grunnat på det där, förundrat. Själv är hon nästan uppvuxen i skogen, hittar bakom varenda tuva och kan skilja på de mest märkliga svampar. Hon har sina säkra ställen, där hon med
en diskret granruska döljer de små gulorangea knoppar som behöver få växa till sig lite.

Vi slänger på oss jackorna och hastar iväg. B väljer målmedvetet sina
stigar, tätt följd av hunden, som då och då gör en lov ut i blåbärssnåren.
Nosen är precis i äthöjd, han behöver bara gapa lite för att läckerheterna ska ramla in i munnen.
Så börjar B gå långsammare, och höjer handen.
– Stopp, nu får ni ta på er ”svampögonen”. M, blicken ska vara tätt
nere vid marken. Kantareller växer ofta under mossan. Spana nu. M spanar och spanar, och till slut ropar han till.
– Ha, jag har hittat, jag har hittat!
Lystet kastar han sig över den gula lilla fl äcken och plockar den enda svampen som växer vid ytan. Det är ett stort ögonblick i hans liv.

Själv noterar jag i stället den diskreta granruskan. Den täcker ett hål. Och hålor måste utforskas! Man får blunda för spindelnät och annat äckligt. Ner med handen bara, utdelningen kan bli fantastisk.
Och det blir den. Medan M beundrar sin första kantarell far min hand över mjuka skatter som klättrar i fasader i det hål som bara vidgar sig mer ju längre ner jag letar. Uppe i solljuset ser de ut som bleka juveler och doften är både skarp och mjuk på samma gång. M får ta hand om dem, och påsen bågnar.
Väl hemma igen blir svamparna ömt avborstade av honom innan de steks i smör. Vi äter dem till ugnsbakad lax och potatispuré med ärter. Det smakar faktiskt himmelskt.


Vårda kantarellen ömt

1 Ta hand om den direkt, kantarellen torkar om den blir liggande.
2 Bryt av den jordigaste nederdelen.
3 Borsta försiktigt bort resten av jorden, t ex med en brödpensel.
4 Hacka i ganska stora bitar. Koka i stekpanna med släpp lätt-beläggning tills svampens vätska är borta.
5 Lägg smör i pannan och stek hastigt.
6 Salta och peppra.
7 Ät och njut!