Stjärnkockens bröllopsmeny: från budget till lyx

Bröllopsmeny från budget till lyx. Sätt din egen prägel på bröllopsmaten råder krögaren på Långbro värdshus. Fredrik Eriksson har ordnat 100-tals högtidsmiddagar och bland annat korats till ”Årets kock” och ”Kockarnas kock”.

Annonsen laddas.

När Fredrik Eriksson själv gifte sig för tio år sen hade han sittande förrätt, men varmrätten fick gästerna själva förse sig av från fyra olika stationer.
– Du tappar kanske tid då folk hade kunnat hålla tal, men det är roligt när det händer någonting under måltiden, säger han.

Bröllopsmeny budget
Förrätt:
Kall soppa på exempelvis melon eller gröna ärtor. En skål med räkor vid sidan av ger ett festligt intryck. Baka eget bröd och komplettera med färskostkrämer. Maten kan stå färdig på bordet, så att gästerna snabbt sätter sig.
Varmrätt:
Härlig sommarbuffé. Om ni träffades i Grekland kan ni absolut ha grekisk buffé, eller kanske teman från fyra olika länder. Bönor, potatis, gryn, bröd och kyckling fyller ut. Laga själva eller ha knytis. Rosévin till.
Dessert:
Farmors sju olika sorters kakor eller klassisk bröllopstårta.

Bröllopsmeny medel
Förrätt:
Färsk sparris och svenska primörer. På bordet står hyvlad parmesan, basilika, timjan, pinjenötter och kanske kantareller, så att gästerna själva kan smaksätta sin förrätt. Hembakt bröd.
Varmrätt:
Halstrad eller grillad fisk av det slag som passar orten bröllopet hålls på (till exempel gös från Hjälmaren vid Örebrofesten). Rödvinssås med säsongens primörer. Lättare rött vin till.
Dessert:
Mousse med mandelflarn och färska bär. Serveras i glas. Om man vill ha tårta också kan det vara gott med små chokladtartes och konjak.

Bröllopsmeny lyx
Förrätt:
Tema på nutida svenska klassiker. Kalixlöjrom, närodlade delikatesser, kanapéer och vårrullar med västerbottenost. Servera på skedar och glas på olika stationer. Lägg mycket krut på vacker dekor. Champagne i magnumflaskor.
Varmrätt:
Variation på svensk kalv. Kalvbräss, brässerad kalvbringa, griljerad kalvinnerfilé, sauterad Gotlandssparris, örtrostad svensk färskpotatis. Röda Bordeauxviner i magnumflaskor.
Dessert:
Svenska ostar från olika ysterier, serverade i tuffa, snygga ostkorgar. Farmors hemkokta marmelad till.
I stället för traditionell bröllopstårta: Moussetårta på exempelvis fläder. Färska bär, anpassade till säsong och plats. I Norrland kan man gärna ha hjortron. Alternativ till tårta är kaffe och små hemgjorda praliner.
Nattmat:
Korvbuffé med bra, lokala korvar, alternativt en fräsch, asiatisk sallad som äts stående.

KÄLLA: Fredrik Eriksson, Långbro värdshus i södra Stockholm, www.langbrovardshus.se

Fredrik tipsar

Så lyckas du med bröllopsmiddagen:

  • Hämta inspiration från platsen där bröllopet äger rum. Hålls festen på en brygga i Grebbestad kan det kännas bakvänt att få en spansk tapasbuffé i stället för ett väntat utbud på fisk och skaldjur.
  • Åldersspannet är ofta stort, satsa därför på en särskild barnmeny
  • Tänk igenom matsituationen under hela bröllopsdagen. Ska det kanske vara några snittar efter vigseln utanför kyrkan? Om gästerna måste åka buss en lång sträcka till festlokalen kan det vara läge att servera tilltugg eller mackor.
  • Nattmat uppskattas av många, men den får inte avbryta festen. Stäng inte av musiken! Servera Jansons frestelse i små skålar, så att gästerna kan äta den stående.
  • Tänk dig för om du fixar egen serveringspersonal. Grannflickan kan vara hur trevlig som helst, men hon kanske inte är den mest serviceinriktade i världen.
     

Tre sätt att spara pengar på

  • Ta hellre ett vin som kostar tio kronor mindre per flaska och se till att det finns rikligt med dryck än att vinet tar slut. Servera dyraste dryckerna i början av festen (exempelvis champagne till fördrinken och sedan vanligt mousserande vin).
  • Köp billiga karaffer och slå upp vinet och läsken i dem. PET-flaskor och bag-in-box ska inte synas på borden.
  • Dryga ut buffén med bröd. Servera färskostkrämer till.  Låt gästerna ta potatis och sallad själva och se till att det finns rikligt av detta.