Steg-för-steg: så gravar du laxen

Hemgravad är godast och billigast, säger matskribenten Christina Asplund.

Annonsen laddas.

Gravad lax ligger högt på topplistan över svenska folkets favoriter på julbordet. I bildspelet kan du se hur du ska göra i tre enkla steg.

Grundrecept

cirka 12 portioner
1 1/2 kg laxfilé, 2 bitar av huvud- eller mittbit på 750 g/st
6 msk salt
4 1/2 msk
råströsocker
2 tsk grovkrossad
vitpeppar
2 knippen dill

Tänk på!
• Livsmedelsverket rekommenderar att lax som ska gravas eller rimmas bör frysas i minst tre dygn vid -18° C. Fisken kan också frysas efter gravning på samma sätt.
• Använd inte mineralsalt.

Lax på nya sätt

Överraska med läckra smårätter på gravad lax.

Gravad lax med fänkålscruditet

Gravad lax med hovmästarsås

Gravad lax med skarpsås