Sportlov med Monika Ahlberg

Viktigast av allt: krångla inte till det utan se till att komma ut!
Matskribenten och kocken Monika Ahlberg, som också bloggar på Alltommat.se, berättar hur hon firar sportlov – och ger sina bästa tips.

Annonsen laddas.

1. Passa på att ge er ut i friskluften och naturen! Gör utflykter som annars aldrig hinns med. Själv har jag förmånen att vara i Åre och i år är det  fantastiskt! Ett par minusgrader strålande sol och fint före i backarna.

2. Kommer du inte till fjällen kan du göra en picknick på isen och åka skridskor. För det har jag massor med goda recept och tips för i min bok ”Pick-nick för alla tillfällen”. Nedan hittar du ett muffinsrecept ur kapitlet ”Familjen på isen”.

3. Överarbeta inte matsäcken. En ”matig” smörgås med surdegsbröd, rucolasallad, parmaskinka, mozzarella, soltorkad tomat och pesto som sköljs ner med varm choklad eller en öl är aldrig fel. Och en äggmacka med Kalles smakar alltid gott! Det kan räcka gott med en bulle och mjölk bara det blir av.

4. En bra investering är en engångsgrill – då kan du alltid få till även varm mat på vinterpicknicken. Varm dryck är bra och varmt att sitta på är ett måste, sittunderlag eller en fäll.

Baka Monika Ahlbergs goda vallmomuffins.
Recept ur boken ”Pick-nick för alla tillfällen”.

VALLMOMUFFINS

Det här är en variant av en mjuk kaka jag brukade baka under mina år på Rosendals trädgård. Idag har jag gjort muffins för att det är lättare att ta med på picknick. Vill man göra dessa muffins extra festliga på picknicken kan de garneras med vispad grädde från ”sprayflaska”, florsocker och bär.

200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl röd mjölk
2 limefrukter, skal och saft
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 dl blå vallmofrön

TILL EVENTUELL GARNERING:

”Vispad” grädde från sprayflaska
Hallon eller vinbär
Florsocker

Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen ett i taget sedan mjölken och limejuicen. Blanda ner mjöl, bakpulver, salt, limeskal och vallmofrö. Häll smeten i stora muffinsformar. Grädda dem i 200° i c:a 20 minuter.

TIPS:

Dessa saftiga muffins går utmärkt att baka i förväg. De går också att frysa och sedan tina samma dag som picknicken. Garnera eventuellt med grädde, bär och florsocker på plats.