Sommarnjutning med Ernst

Om det är någon som vet hur man njuter av sommaren så är det Ernst Kirchsteiger. Med skaldjurstårta och ruccolakräm bjuder han gärna till bords.

Annonsen laddas.

 

Skaldjurstårta med parmesan

En festlig paj som är suverän till kall öl. Den går faktiskt att laga utan spis. Äter man den på en klippa i skärgården blir det en ren bonus.

6 portioner

12 skivor kavring
4–6 msk smör, rumstempererat
300 g kall kokt färskpotatis
1 kg färska räkor, oskalade
1 knippa dill
1 knippa gräslök
400 g kall kokt vit fisk
2 dl kesella
2 dl crème fraiche
1 1/2 dl parmesan, finriven
1 citron, saft
1 + 2 msk forellrom
salt
svartpeppar
4–6 cocktailtomater
Mixa brödet till smulor och blanda med smör till en deg. Klä en smord
pajform, gärna med löstagbara kanter. Ställ i frysen en stund. Skär potatisen i cirka 1 centimeter tjocka skivor och täck botten av
pajformen.Skala räkorna (spara några till
dekoration) och hacka dem i grova bitar. Hacka dillen och strimla gräslöken. Blanda i en bunke hackade räkor, kokt fisk (som smulas ner), kesella, crème fraiche, parmesan, dill, gräslök (spara lite till dekoration), citronsaft, en matsked forellrom, salt och peppar. Blanda allt väl. Bred ut smeten i pajformen. Garnera tårtan med resten av
räkorna, forellrom, delade cocktailtomater och gräslök. Förvara tårtan
i kylen före servering, minst ett par timmar och gärna över natten.

Bruschetta med rucolakräm

Bruschetta är att sjunga enkelhetens lov. Man grillar en brödskiva och får den att lyfta till oanade höjder med hjälp av enkla, rena smaker. Dessutom väcker det en experimentlusta hos mig. Hur många varianter kan man hitta på egentligen?

4–8 portioner

150 g rucolasallad
1–2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl olivolja
2 dl solrosfrön
1 nypa salt
svartpeppar
2 msk vit balsamvinäger
1–2 msk flytande honung
150 g västerbottensost, riven
1/2 citron, rivet skal och saft
1 baguette eller ciabatta
Garnering:
1 knippa rädisor, tunt skivade
flingsalt
Skölj, torka och lägg rucola i en skål. Skala och skär vitlök i bitar och häll ner i rucolan. Tillsätt olivolja, solrosfrön, vanligt salt, peppar, vit balsamvinäger, honung och blanda runt. Tillsätt västerbottensost med skal och saft från en halv citron. Kör allt till en kräm med stavmixer. Smaka av. Skär baguetten eller ciabattan i skivor, cirka 3 centimeter tjocka. Grilla sedan brödskivorna tills de har en fin yta på båda sidor.
Bred ut en klick av krämen på varje brödskiva och garnera med tunt
skivade rädisor, flingsalt och peppar. Servera genast, som aptitretare eller liten förrätt.

Ernsts sommartårta

Den här tårtan är obligatorisk på midsommar i vår familj. Vi brukar ta
med den till byns gemensamma firande, så vi gör alltid mer än vi orkar äta själva.

8 bitar

Smet 1:
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
150 g smör, smält
3 äggulor
5 msk grädde
Smet 2:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
mandelspån
Fyllning:
rikligt med bär, till exempel
hallon, vinbär, blåbär & jordgubbar
3 dl grädde, vispad
Garnering:
mera bär
florsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smet 1: Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver.Vispa ihop med smält smör, äggulor och grädde. Bred ut på bakplåtspapper i en långpanna. Smet 2: Vispa äggvitor, strösocker
och vaniljsocker till en tjock maräng. Bred ut marängen ovanpå den första degen. Strö över mandelspån.Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter eller tills marängen fått lite färg.
Dela kakan på mitten och lägg bär och grädde på den ena halvan. Lägg
på den andra halvan, garnera gärna med bär och pudra över florsocker.

Festbröd med ajvar relish & oliver

Ajvar gör brödet saftigt och väcker ett visst intresse bland gästerna.
Prova att rosta brödet – en smaksensation med en god ost och en
tomatskiva.

1 stort eller 2 mindre bröd

1 pkt jäst (50 g)
1 msk salt
3 tsk flytande honung
1/2 l vatten, fingerljummet
3 msk olivolja
cirka 11–12 dl vetemjöl
cirka 5 msk ajvar relish (finns
i välsorterade livsmedelsbutiker)
1 msk torkad rosmarin
1 msk flingsalt
1 dl svarta oliver, kärnfria
Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll i vanligt salt och rör försiktigt tills jästen har löst upp sig helt. Tillsätt honungen och vattnet, blanda noga. Häll i olivoljan och rör om. Tillsätt mjölet i omgångar under omrörning och arbeta ihop till en deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs tills degen får en bra konsistens, den ska släppa från kanten och inte klibba. Knåda i 10 minuter. Kavla ut degen till en eller två plattor (beroende på hur många bröd du gör), ungefär 1/2 centimeter tjocka.
Bred på ett jämnt lager ajvar relish. Strö över rosmarin och flingsalt.
Hacka oliverna och fördela hacket. Rulla ihop degen, se till att rullen
blir så tät som möjligt. Vrid och tvinna rullen, då håller degen ihop
bättre och flyter inte ut. Låt jäsa i cirka 30 minuter under duk på bakplåtspappersklädd plåt, degen ska bli ungefär dubbelt så stor. Grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter eller tills brödet har fått fin färg och
låter ihåligt när du knackar det på undersidan. Låt svalna på galler. Bryt i bitar som tillbehör till en grillmåltid.


”Den bästa kryddan är folk som gillar att äta”

Aktuell med tredje tv-säsongen av "Sommar med Ernst", och kokboken med samma namn. Ernst Kirchsteiger älskar sommaren! Med vin och vänner är sommaren som bäst, eller i hängmattan.
Hur lagar du helst mat på sommaren?
–Sommaren är mer opretto. Man tar det man har och räcker det inte tar man bara en smörgås. Jag äter gärna fet fisk. Lax som jag grillar i foliepaket med lite
tunt skivad gurka och vitvinsvinäger. Vi grillar eller lagar mat inne och bär ut. Jag suger gärna tag i någon som får laga med mig. Då kan det till och med sluta med att
det är jag som sitter och tar det lugnt!
Beskriv en perfekt sommarkväll.
–Då är det sköna utemöbler, kompisar och familj. God mat och så vin till. Alla är glada och vi har sköna och krokiga diskussioner och när klockan är tre kan ingen förstå hur det blev så sent. Vi bestämmer att vi sitter uppe en timme till.
Vad bjuder du helst dina vänner på?
–Då gör jag ängamat. En god grönsakssoppa som räcker till många och innehåller härliga primörer. Det är billigt också! Smör och bröd till och en pilsner. Det funkar perfekt. Jag tycker maten
smakar bättre när den som lagat inte är så pretentiös. När man kommer hem till någon på middag och de är slut och svettiga, då smakar maten sämre på något sätt.
Hur jobbar du fram dina recept?
–Jag gör aldrig recept för en kokbok. Alla recepten är sådana som vi ätit i min familj, eller som jag bjudit vänner på. Det är kul för då finns det minnen till varje rätt, och de är ordentligt provsmakade. Den bästa kryddan är folk som gillar att äta!
Vilket är ditt bästa sommarmatsminne?
–När jag och min fru Ulla var unga och luffade i Europa. Vi hade inte så mycket pengar så vi delade på en grekisk sallad och en halv karaff sämre vin. Den vittrade
husfasaden, de röda katterna som sprang omkring och Ullas blå ögon. Det glömmer jag aldrig.