Sommarens nyttigaste GI-recept

Festen är inte över för att du vill dra ner på kalorierna. Testa de här recepeten för både fest och vardag.

Annonsen laddas.

Fakirbiff i Wallenbergstil

  • 1 kg fläskfärs
  • 5 dl vispgrädde
  • 10 äggulor
  • salt och peppar

Så här gör du:
1.Rör ner grädden i färsen, lite i  taget. Arbeta sedan in äggulorna på samma sätt. Krydda lite då och då.
2.Provstek gärna en tunn bit så att känner att färsen har en mild, gräddig smak.
3.Vispa ur pannan med buljong eller vin och slå på lite grädde. Det kokar samman till en utmärkt sås.
Tips: Grönsaksmos och salsa är bra tillbehör.

  • En stor biff har 500 kcal och 1,5 gram kolhydrater.

Lars-Everts tjocka revbensspjäll

  • Revbensspjäll
  • Smör
  • Nejlika
  • Salt och peppar
  • Vispgrädde
  • Fransk senap
  • Äggula

Så här gör du:
1.Gnid in spjället med kryddorna efter smak. Lägg spjället i en smord, eldfast form med den feta sidan upp.
2.Skär smör med osthyvel och täck hela spjället.
3.Stek spjället i 175 grader i cirka 90 minuter. Låt vila en kvart före servering.
Såsen:
1.Töm över vätskan från formen i en kastrull. Tillsätt grädde och senap efter smak. Koka ihop.
2.Jämna med äggula tills såsen är tjock.
Tips: Grönsaksmos eller coleslaw är bra tillbehör.

  • Denna maträtt innehåller nära noll kolhydrater.

Den enklaste varma såsen
Så här gör du:
1.Stek kött, fisk, eller fågel. När det börjar bli klart slår du i grädde och smular kanske ner lite fetaost.
2.Låt koka samman, smaka av med salt och peppar och ställ pannan på bordet!

Gratinerad gös med dragonsmak
Så här gör du:
1.Lägg några gösfiléer tätt i en smord form. Salta och peppra och stänk på citron. Rör ihop ett par deciliter grädde, lite riven ost och en äggula och slå detta över fisken.
2.Som avslutning strör du rikligt med färsk dragon över anrättningen.
3.Gratinera i 225 grader tills fisken fått fin färg. Det tar ca 20 minuter.
Tips: Kombinera med något passande tillbehör. Sparris är ett bra alternativ.

  • 200 g gös samt sås ger drygt 600 kcal och 3 g kolhydrater. Sparris tillför bara ett par kolhydrater.

Potatismos utan potatis
Så här gör du:
1.Ersätt potatis med någon lämplig grönsak som broccoli eller blomkål. Koka grönsakerna i lättsaltat vatten.
2.Slå av vattnet när grönsakerna mjuknat och låt ånga av.
3.Mixa med smör eller grädde. Tycker du att moset blir löst kan du använda ost som bindemedel.
Tips: För omväxlings skull kan du blanda med muskot, mogen avokado eller den tjocka delen av kokosmjölk.

  • Kokt broccoli och blomkål innehåller drygt 3 gram kolhydrater per 100 gram.

Lax- och sparrislåda

  • 1 knippa färsk sparris
  • 300 gram laxfilé
  • salt och peppar
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 knippa hackad gräslök
  • (ca 1/2 dl)
  • 1-2 dl riven ost (50-100 gram)

Så här gör du:
1. Koka sparrisen cirka 5 minuter i lättsaltat vatten. Låt sparrisen   rinna av.
2. Skär laxen i en halv centimeter  breda skivor. Smörj en form och varva lax och sparris. Salta och peppra.
3. Vispa samman ägg, grädde, gräslök, och ost.
4. Häll stanningen i formen.
5. Grädda i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
 

  • En normalportion ger ca 2 gram kolhydrater.

 

Hälsokost som retar

Sex recept från Sten Sture Skaldemans ”Kokbok: GI-noll! Hälsokosten som retar alla läkare”.