Lätta och fräscha men mättande sallader med många goda smaker är den bästa sommarmaten. Här lagar Allt om Mat:s receptmakare sina egna semesterfavoriter.

Räksallad med melon, svart ris och dragondressing

Recept på räksallad med melon, svart ris och dragondressing.

– Jag tycker mycket om räkor, gärna tillsammans med melon. Dressingen är även god till grillad fisk eller kyckling, den håller ca 2 veckor i kylen.
/Cecilia Lundin, matredaktör.

Caesarsallad med pancetta

Caesarsallad med pancetta

Foto: Ulrika Pousette

Recept på Caesarsallad med pancetta.

– Ceasarsallad kan jag inte få nog av! Här i uppdaterad form med knaperstekt pancetta och ostcrostini.
/Gunilla von Heland, matredaktör.

Grekisk sallad med rosépeppar- och hampamarinerad fetaost

Recept på grekisk sallad med rosépeppar- och hampamarinerad fetaost.

Vi åker ofta till Grekland på sommaren och fetaostsallad är en favorit. Den går att komplettera med både kött och fisk men funkar också hur bra som helst som ensamrätt.
/Petra Pettersson, matredaktör.

Asiatisk biffsallad

Recept på asiatisk biffsallad.

Foto: Ulrika Pousette

Recept på asiatisk biffsallad.

– Jag älskar asiatisk biffsallad! Med färdigstekt rostbiff blir den färdig på några minuter. Skaka ihop dressing och lägg upp på ett stort fat.
/Ulla Karlström, redaktionschef

Att dricka till salladerna

godaste-salladerna-i-sommar

Biffsallad:

Sigtuna Lager Organic (1638) Sverige, 19:90 kr (33 cl)
Ljust, ekologiskt lageröl med fint integrerad beska. Rent och friskt med toner av knäckbröd, citrus och örter.

Räksallad:

Wisby Weisse (1459) Sverige, 27kr (50 cl).
Veteöl med friskt fruktig smak med inslag av aprikoser och citrus. Aningen kryddigt och med mild beska.

Caesarsallad:

Marqués de Cáceres Rosado 2015 (2755), Spanien 79 kr.
Välgjort rosévin med fina hallon- och jordgubbstoner, bra friskhet och en välgörande liten beska.

Grekisk sallad:

Héritages Côtes du Rhône Blanc Ogier 2014 (2866) Frankrike, 99 kr.
Vitt vin, fint kryddigt med lätt blommiga inslag. Generöst med stråk av örter och citrusfrukter.

Alkoholfritt:

Mikkeller Drink’in The Sun 0,2 % (11994) Internationellt märke, 16:90 kr (33 cl).
Alkoholfritt öl med toner av färsk citrus, örter och en finstämd beska.

Av: Ulla Karlström, Cecilia Lundin, Petra Pettersson och Gunilla von Heland
Styling: Petra Pettersson
Foto: Ulrika Pousette

NUVARANDE Sommarens godaste sallader – redaktionen tipsar om sina 4 favoriter
NÄSTA Grilla japanskt: Yakitor och yakiniku för finsmakare