Snabba vägen till vällagat julbord

Från varukorg till uppdukat julbord på mindre än två timmar. Med små medel och minimalt jobb förvandlar du butikens standardvaror till julmat med hemlagad smak. Söndag bjuder på recept och tips som håller julpaniken borta.

Annonsen laddas.

Just till jul är det tacksamt att ta genvägen via butikens hel- och halvfabrikat. Julskinka är ett exempel på en råvara som faktiskt inte blir speciellt mycket dyrare att köpa färdiglagad. Tillagar du din egen skinka, så tappar den mycket i vikt och kilopriset för den hemlagade skinkan närmar sig priset på den färdiglagade.

Den viktiga, personliga smaken på julskinkan fixar du med valfri griljering, som bara tar 10–12 minuter i ugnen. Rökt lax är också utmärkt färdigmat, som det bara behövs lite grann av för att förgylla julbordet. Risgrynsgröt är svår att koka godare hemma på spisen än att köpa färdig på rulle i kyldisken. Men den sista personliga touchen fixar du förstås själv. En gnutta julkryddor i smöret när du steker de färdigköpta köttbullarna, en egenhändigt blandad kumminost, en glöggdoftande pastej, lite extra smaktillsatser på sillen och förstås den obligatoriska doften av nybakade pepparkakor.

Så glöm prestationsångesten och njut av god (nästan) hemlagad julmat.

 Ett klassiskt sätt att äta julbord:

  • Kallt och fisk (sill, sillsallad)
  • Kallt och kött (sylta, korv, pastej)
  • Varmt (Jansson, köttbullar, prinskorv)
  • Skinka och dopp
  • Sött (ris à la Malta)

Snabbaste vägen

1. Julsill

Ingredienser:

  • Färdiginlagd sill av önskad sort
  • Topping:
  • Skuren rödlök
  • Färsk dill
  • Tunna strimlor av apelsinskal
  • Grovmalen svartpeppar
  • Tunna strimlor av citronskal

Gör så här: Lägg upp sillen i en skål och piffa upp den med färsk topping efter tycke och smak.

2. Prinskorvar

Ingredienser:

  • 12 prinskorvar

Gör så här: Om du orkar – och har tid, så snitta ändarna på prinskorvarna. Det ser extra elegant ut. Annars är det bara att steka korvarna gyllenbruna i lite smör.