Smarrig cheesecake steg för steg

En klassisk cheesecake döljer fyllningen under en tunn sötsyrlig glasyr. Ett vinnande recept med en fyllning som enkelt varieras efter smak och säsong.

Annonsen laddas.

Jordgubbscheesecake

 

10–12 bitar
Cirka 1 timme + tid för kakan att stelna

Botten
200 g digestivekex, ekologiska
50 g vit choklad
75 g smör

Fyllning
250 g jordgubbar
300 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
2 msk majsstärkelse
1 dl strösocker
1 lime, rivet skal
1 tsk vaniljsocker

Topping
3 gelatinblad
2,5 dl crème fraiche
2 msk strösocker
2 msk lime, pressad saft

Dekoration
125 g jordgubbar, delade
citronmeliss
Ugn: 150 grader

 

Gör så här:

1. Mixa: Mixa kex och choklad i matberedaren med kniven monterad till en smulig massa. Smält smöret och blanda ner.

2. Grädda: Kläm fast ett bakplåtspapper i en bakform med löstagbar botten. Klipp bort överflödigt papper. Tryck ut smulorna i bakformen. Grädda i ugnen, cirka 10 minuter.

3. Blanda: Mixa jordgubbar, philadelphiaost, crème fraiche, majsstärkelse, socker, limeskal och vaniljsocker i matberedaren med kniven monterad.

4. Fyll: Häll fyllningen i formen. Grädda på näst nedersta falsen, cirka 40 minuter. Låt svalna och ställ sedan in den i kylen för att bli riktigt kall.

5. Smält: Lägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Blanda crème fraiche och socker i en kastrull. Värm på svag värme, lägg ner de urkramade gelatinbladen och smält under omrörning. Smaksätt med lime.

6. Dekorera: Låt svalna i kallt vattenbad och häll över fyllningen på den kalla cheesecaken. Ställ tillbaka kakan i kylen, så att toppingen stelnar. Dekorera med jordgubbar och citronmeliss vid serveringen.

 

Här finns hela receptet!

 

 

Gott med bubbel

Ett glas sött bubbel är både gott och festligt till jordgubbscheesecaken. Italienska Asti Martini (7706), 69 kronor, bjuder på fina toner av citrus och fläder i smaken. Serveras sval, cirka 8 grader.

Smart tips
Gör cheesecaken i avlång form, så blir det lätt att skära tunna fina skivor.