Smaksuccé med stjärnkocken Ulf Wagner

Smaklökarna slår volter av glädje när stjärnkocken Ulf Wagner bjuder på asiatisk mat och vin från Alsace. Den oväntade kombinationen har blivit en succé i Japan och andra asiatiska länder, där försäljningen
av Alsacevin ökar snabbt.

Annonsen laddas.

Recepten och vintips!

Gustavs glaserade anka

Ananaschutney

Tempura på anklever

Det här vinet passar till ankan:

Gewurtztraminer (83949), 139 kronor.

Krabbravioli med kokosbuljong

Buljong

Det här vinet passar till krabbraviolin:

Pinot Gris Tradition Hugel (83946) 169 kronor.

Friterade räkbollar med salsa och päron

Det här vinet passar till räkbollarna:

Trimbach Riesling (2639) 109 kronor.

Sotad sashimi

Det här vinet passar till sashimin:

Riesling ”Hugel” (12191) 119 kronor.

 

I ”Stjärnorna på slottet” fixade Ulf Wagner allt från råka till prinsesstårta. Så självklart säger han inte nej, när vi ber om hjälp med recept på riktigt god asiatisk mat. Men eftersom det är mötet mellan mat och dryck som är stjärnkockens stora passion, så får vi dryckestipsen på köpet.

Japan ligger onekligen långt från Alsace och Frankrike. Ändå är det viner från Alsace som Ulf Wagner väljer till sina asiatiska rätter.

– Många tror att öl är det enda som fungerar till japanskt och thai, men det går alldeles utmärkt med en god riesling eller pinot gris från Alsace.

– Vinerna bjuder på tropisk frukt som mango och litchie, kryddiga toner och ibland en viss sötma. Smaker som ofta går hand i hand med många asiatiska rätter, förklarar Ulf som får hjälp av sina kockar på restaurang Basement i Göteborg med matlagningen.

”Köp en hel anka”

Kökschefen Gustav Trägårdh lägger sista handen vid en anka, som doftar helt förföriskt.

– Glöm det där med torra ankbröst, köp en hel anka och låt den långsamt steka i ugnen i lugn och ro medan du

sover. Det tar tid, men ankan sköter sig i princip själv.

Souschefen Tim Lake från Australien är uppvuxen med asiatisk mat och gör en annorlunda och superfräsch kokosbuljong till sina ravioli. Hemma i Australien köper han färskt kokosvatten på butelj, här i Sverige öppnar han kokosnötter och tar vara på vätskan inuti. Men det finns kokosjuice på burk som fungerar bra också.

Här bjuder kocktrion från Basement på fyra små rätter för finsmakare med tips på viner som passar till.