Smakrika och goda höstviner

Gunilla Hultgren Karell tipsar om tio viner som passar bra i höstmörkret.

Annonsen laddas.

Moscatel de Setúbal (8011) Portugal, 99 kronor
• Smakrikt och intensivt med drag av torkad frukt, apelsinskal, knäck och nötter. Fint till en äppelkaka med vaniljsås.

Graham’s Six Grapes (8045) Portugal, 117 kronor
• Portvin med tät, intensiv söt smak med nyanser av björnbär, kryddor och lakrits. Serveras med fördel tillsammans med en salt grönmögelost.

Cuco Oloroso Dry (8239) Spanien, 77 kronor (37,5 cl)
• Torr sherry med fin intensitet i smaken. Toner av nötter, torkad frukt med lång eftersmak. Utmärkt gott till en mustig svampsoppa.

Varm & Kall Äppelvin (2423) Sverige, 39 kronor
• Utmärkt gott med fina, friska äppeltoner och god kryddig kanelton. Servera värmd efter höstpromenaden.

Samos 2009 (8323) Grekland, 94 kronor
• Intensivt sött med drag av gula russin, honung, pomerans och apelsiner. Till en kolapaj med pekannötter.

Tio Pepe Fino (8225) Spanien, 99 kronor
• Knastertorr, frisk sherry med äppliga toner och drag av färska mandlar. Servera som apéritif med torkad skinka och saltrostade mandlar.

Grådask Tawny (8089) Portugal, 155 kronor
• Portvin med mogen, söt, kryddig smak med inslag av russin och nötter. Läckert till en ljummen katrinplommonsufflé.

Solbacka Körsbärsvin (2370) Finland, 59 kronor
• Söt med tydlig karaktär av körsbär och lite marsipan och vanilj. Servera kyld till exempelvis mandelkakor.

Grythyttan Jakt 2009 (32900) Sverige, 98 kronor
• Lingon och blåbär i smaken med viss sötma. Ganska lätt med någon kryddighet. Ett annorlunda vin som kan passa till vildsvinskotletter.

Domaine Pouderoux Grande Réserve 2003 (8413) Frankrike, 119 kronor (50 cl)
• Starkvin med katrinplommon, kryddor och örter i ganska stram, hyfsat söt och egensinnig stil. Testa till en lagrad hårdost.