Skilj mellan champagne och mousserande

Vad är skillnaden mellan vinerna i Champagne och andra mousserande? Gunilla Hultgren Karell vet.

Annonsen laddas.

Fråga:

Hur stor skillnad är det egentligen på en crémant de Bourgogne och en äkta champagne? Jag tänker främst på framställning, jordmån och smak. Står det i relation till prisskillnaden tycker du?

– Mimmi

Svar:

Det finns många likheter mellan en crémant de Bourgogne och en champagne. Framställningsmetoderna är desamma, ofta använder man samma druvor, det vill säga i huvudsak pinot noir och chardonnay. Men smaken skiljer sig lite åt från varandra. Det beror framför allt på klimat och jordmån.

Det är kyligare i Champagne och druvorna får en lång mognadsprocess. Syran är hög, vilket är en förutsättning för att det ska bli riktigt bra fräschör och stuns i mousserande vin. Jorden i distriktet är kalkrik, vilket också bidrar till den speciella eleganta, lite strama smaken en champagne får. Lägg därtill den långa traditionen som gjort distriktet och människorna där till specialister inom istt område.

Visst liknar crémant de Bourgogne champagne i mycket, men det är en storlek mindre vad det gäller komplexitet, elegans och fräschör. Jag tycker att skillnaden i smak står i relation till prisskillnaden. Sedan beror det naturligtvis på när och hur drycken ska serveras.