Sex frågor till odlaren Mats Olofsson på Vikentomater som tilldelats Gastronomiska Akademiens diplom för utomordentliga insatser för svensk matkultur.

Grattis, vad betyder det för er att få Gastronomiska Akademiens diplom?

– Hur mycket som helst. Det är en bekräftelse på att vårt arbete är mödan värt.

Varför blev du tomatodlare?

– Jag är uppvuxen med tomater, mina föräldrar startade Vikentomater redan 1964. Och jag älskar att se saker och ting gro.

Vad är så speciellt med Vikentomater?

– Våra ovanliga tomatsorter plus att vi odlar biologiskt i krukor med pimpsten och utan kemiska bekämpningsmedel. Vi har humlor som flyger fritt och bidrar till pollineringen av tomaterna.

Hur känner man igen en bra tomat?

– Smaka på den! Det är smaken som är det viktigaste, sen ska den förstås vara fin att se på. Röda tomater har mest smak.

Vilken är din favorit?

– Bifftomater med sitt läckra smakrika innehåll och vackra utseende.

Vilka är årets nyheter hos er?

– Det är lite hemligt, men jag kan avslöja att det bland annat handlar om bifftomater.
 

Mats Olofsson

Ålder: 44.
Familj: Hustru Susanne och
två söner.
Bor: Utanför Viken i Skåne
Gör: Driver Vikentomater tillsammans med Susanne.
Aktuell: Med Gastronomiska Akademiens diplom för utomordentliga insatser för svensk matkultur.

NUVARANDE Skånska ekotomater får diplom
NÄSTA Projektet som ger kunskap