Skånska ekotomater får diplom

Sex frågor till odlaren Mats Olofsson på Vikentomater som tilldelats Gastronomiska Akademiens diplom för utomordentliga insatser för svensk matkultur.

Annonsen laddas.

Grattis, vad betyder det för er att få Gastronomiska Akademiens diplom?

– Hur mycket som helst. Det är en bekräftelse på att vårt arbete är mödan värt.

Varför blev du tomatodlare?

– Jag är uppvuxen med tomater, mina föräldrar startade Vikentomater redan 1964. Och jag älskar att se saker och ting gro.

Vad är så speciellt med Vikentomater?

– Våra ovanliga tomatsorter plus att vi odlar biologiskt i krukor med pimpsten och utan kemiska bekämpningsmedel. Vi har humlor som flyger fritt och bidrar till pollineringen av tomaterna.

Hur känner man igen en bra tomat?

– Smaka på den! Det är smaken som är det viktigaste, sen ska den förstås vara fin att se på. Röda tomater har mest smak.

Vilken är din favorit?

– Bifftomater med sitt läckra smakrika innehåll och vackra utseende.

Vilka är årets nyheter hos er?

– Det är lite hemligt, men jag kan avslöja att det bland annat handlar om bifftomater.
 

Mats Olofsson

Ålder: 44.
Familj: Hustru Susanne och
två söner.
Bor: Utanför Viken i Skåne
Gör: Driver Vikentomater tillsammans med Susanne.
Aktuell: Med Gastronomiska Akademiens diplom för utomordentliga insatser för svensk matkultur.