En sallad kan vara så mycket mer än några salladsblad i sällskap med gurka och tomat. Med bönor, linser, kött, kyckling och fisk blir salladen till hela och mättande måltider.

 

Här är sju recept på sallader:

Thailändsk biffsallad och papaya

Blomkålssallad med sparris och citronlax

Orientalisk bulgur med haloumi

Linssallad mozzarella med mango

Ljummen bön- och kycklingsallad

Rödbetssallad med fläsk och ädelost

Bönsallad Niçoise med fänkålsstekt

 

Sallad Niçoise har gamla anor

Sallad Niçoise bestod ursprungligen av en grönsakstallrik med ägg och sardeller. Tonfisk var alldeles för dyrt. Salladen har gamla anor i Nice, och där har man bestämda åsikter om vad som får ingå. Potatis som ersättning för kronärtskockor avvisas föraktfullt av lokalbefolkningen, liksom kokta gröna bönor. Vinäger i oljedressingen är också ett nyare påfund.Men utanför Nice kan alla möjliga ingredienser ingå.

 

Goda saker att ha i salladen

Papaya
Smaken är söt och kommer fram extra bra om du pressar på lite lime eller apelsin. Gott till kallt kött. Är papayan inte riktigt mogen när du köper den? Lägg den i rumstemperatur så är den snart färdig att äta.
Kapris
Kapris är de outslagna blomknopparna från en klängväxt. Knopparna plockas för hand, innan de vita blommor-na slår ut och läggs i ättikslag. Om kaprisblommorna tillåts slå ut blir de små gröna päronformade frukter som kallas kaprisgurkor eller coctailkapris.
Mango
Ursprungligen kommer mangon från Indien där den är ett viktigt livsmedel. Skalet på mangon kan vara grönt, orange, rött eller skifta i flera färger. Fruktköttet är intensivt gult, mjukt och mycket saftigt. Smaken är frisk och fyllig med pikant exotisk nyans.
Linser
De växer på en anspråkslös planta som är 30-40 centimeter hög. Den har små, vita ärtblommor. Baljan innehåller endast ett eller två frön som beroende på sort kan vara bruna eller gröna.

NUVARANDE Sju matiga sallader
NÄSTA Sara bjuder på tapas