Sex kockar vill vinna Årets kock-tävlingen 2010

Årets kock-final avgörs på torsdag i Globen. Sex kockar ska tävla om att bli bäst i Sverige på matlagning.

Annonsen laddas.

Det är sex manliga finalister i Årets kock tävling 2010. De kommer alla från några av Sveriges bästa restauranger. Från början var det 127 bidrag till tävlingen och det ledde till 24 semifinalister. Nu är det sex finalister kvar.
Hanna Halpern, general för Årets kock, är nöjd med startfältet.
 – Det är extra roligt att kockar från stora delar av landet gick långt i tävlingen.

Fler delar på vinsten

För en restaurang kräver det en del att låta en av sina kockar tävla.
 – Det är ju en rejäl satsning för en krögare, men det ger också mycket tillbaka. Tävlingen ger god publicitet, säger Fredrik Eriksson, ordförande i Föreningen Årets kock.
En kock som tillhör en restaurang måste få tid att träna, krögaren och kocken väljer att lägga upp det på bästa sätt.
 – Vissa kör kanske 14 dagar i sträck, andra två gånger i veckan under längre tid.
För att vinna krävs en hel del träning – och provsmakning.
 – Man har ju hört att det varit en del provsmakningar på stan redan och det är viktigt att höra någon annans åsikt än bara sin egen.

Vinnaren måste hålla nerver på plats

För att vinna menar Fredrik att det krävs att man har sin bästa dag och att man är ytterst förberedd.
 – Den personliga prägeln är också väldigt viktig, säger Fredik. Tävlingen går ut på att laga två rätter, en personlig rätt utifrån en okänd råvarukorg och en rätt de fått förbereda innan, där råvarorna som måste ingå är två renkalvsadlar och fyra rentungor samt minst en ekologisk mejeriprodukt, förutom smör, måste ingå.
 – Självklart handlar det om nerver också, tiden är så viktigt, säger Fredrik.
Många av de som tävlar väljer att ställa upp igen, såsom Christopher Ekman och Daniel Räms i år, medan andra säger aldrig mer. Men Fredrik brukar ringa upp efter ett år och höra efter.
 – Har man en gång varit med och känt på den här tävlingen, så kan man nog tänka sig det igen.
På torsdag avgörs finalen, som också visas i SVT senare på kvällen.

I juryn sitter…

Råvarukorg, tävlingsuppgift 1: Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, ordförande Föreningen Årets Kock, Långbro Värdshus, Älvsjö, Elisabeth Johansson, Mediamat, Stockholm, Henrik Norström, Lux Stockholm, Stockholm, Leif Mannerström, Sjömagasinet, Göteborg, Krister Dahl, Kocklandslaget, Paul Svensson, PaulSvenssonMat, Stockholm, Anders Vendel, Vendel Restauranger, Malmö, Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm, Elin Peters, journalist Dagens Nyheter samt Camilla Läckberg, författare

Huvudråvara ren, tävlingsuppgift 2:
Fredrik Eriksson,
Årets Kock 1987, ordförande Föreningen Årets Kock, Långbro Värdshus, Älvsjö, Gustav Otterberg, Leijontornet, Stockholm, Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland, Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, Fond, Göteborg, Magnus Ek, Oaxen, Mörkö, Mathias Dahlgren, Mathias Dahlgren, Stockholm, Hans Välimäki, Chez Dominique, Helsingsfors, Ulrika Bengtsson, Roger Smith, New York, Helena Donar, marknadsdirektör Arla Foods samt Eskil Erlandsson, jordbruksminister

Här är startfältet

  • Magnus Persson från Carl Michael i Stockholm
  • Sebastian Höckert, Swedish taste i Göteborg
  • Christofer Ekman, Fredsgatan 12 i Stockholm
  • Daniel Räms, Pontus! i Stockholm
  • Linus Ström, Thörnströms kök i Göteborg
  • Gustav Trädgårdh, Basement i Göteborg

Nyheter för i år

  • Temat är resursklokt.
  • Fler tjejer än någonsin anmälde sig till tävlingen.
  • Tävlingen avgörs i Globen Annexet.
  • I juryn sitter bland andra Camilla Läckberg.

Så tävlar de

Första momentet är att göra en personlig rätt på en råvarukorg som är okänd fram till 45 minuter innan tävlingen börjar.

Det andra momentet är en rätt de fått öva på innan och kunnat förbereda. Vissa huvudråvaror måste ingå här också.

Det hela är väldigt tidspressat då de har 5 timmar på sig för båda momenten. Första tävlande börjar 8.00. Vinnaren koras ca 15.30.

Vinnaren får Gastronomiska Akademiens mejerimedalj och blir officiellt svensk mästare i matlagning.