Semmeltrender – Bullen som tappade formen

Svenskarna älskar semlor. Varje år säljs 50 miljoner fastlagsbullar. Ändå finns inget annat bakverk som blir så misshandlat i ivern att uppfinna något nytt. Varför kan inte semlan få vara i fred?

Semmelwrap, chokladsemla och nutellasemla har alla en plats på google-himlen. Nu söks större kickar än så. Semmelburgaren, ankeleversemlan och korv-med-bröd-semlan. Ibland känns de nya skapelserna inte bara sökta utan faktiskt helt onödiga.

Jag förstår att Pontus Frithiof med sin anklevermoussesemla täckt med riven tryffel, vanlig kardemummabulle och mandelmassa, inte hade några ambitioner att skriva in sig i mathistorien, utan snarare få lite omnämnanden i sociala medier. Och det lyckades han ju med! Men ändå. Det känns som om vissa nästan misshandlar vår kära semla i jakt på Facebook-, och Instagramutrymme. Alla vill göra den nya semmelwrapen!

Och anledningen till att semmelwrapen blev en sådan succé är väl egentligen att alla smakerna finns kvar, bara i en ny lyckad form! Särskilt lyckad för oss som älskar grädde men inte bryr oss lika mycket om själva bullen.

Eftersom också vi matjournalister också försöker vrida och vända på vissa rätter som vi förväntas skriva om en gång om året så kanske vi blivit blinda på båda ögonen. Men inget bakverk är väl lika utsatt som semlan egentligen?

Just nu haglar det in förslag på vad som kommer att bli största semmeltrenden 2017. Prinsess-semlan är kanske den som fått mest mediautrymme hittills i år. Själva gjorde vi på Allt om Mat semmeldnonuts med inspiration av Mathias Ljungberg på Tössebageriet.

semlor_under_lock

”Vi är förtjusta i att göra saker med twist”

Foto: Breitenfeld~svwiki (CC/Wikipedia)
Foto: Breitenfeld~svwiki (CC/Wikipedia)

Richard Tellström är mathistoriker och måltidsforskare och medverkar ofta i ”Historieätarna”. Han har några teorier om varför semlan behåller sin populäritet och varför vi inte kan låta bli att pilla på den klassiska fastlagsbullen.

– En stor anledning till att den är, ja till och med populärare än någonsin, är att den är social. Vi äter oftast semlor tillsammans med andra. Sedan är den årstidsbunden vilket vi älskar i Sverige. Semla är inte vardag, det är fest!

Men varför kan inte semlan få vara som den är? Varför ska alla hitta på nya varianter?

– Vi är väldigt förtjusta i att twista till gamla matkoncept som julmaten eller midsommarsillen. Det blir ett samtalsämne. Se bara på glöggen, det blir en social gemenskap kring den när nya smaker släpps. De nya varianterna av semlan är oftast en kreativ konditorskapelse snarare än något vi bakar hemma. 

Har du själv provat på någon variant på semlan?

– Nej, faktiskt inte.

Finns det något särskilt du vill att vi ska tänka på när vi äter semlor?

– Ja, prova den äldre semmelbullen med mandel och sukater som fyllning. Det är en spännande och god smak!

semlor_varianter

Knäppaste semmelvarianterna hittills?

rossinisemla
Rossini-semla.

Rossini-semlan – Krögaren Pontus Frithiof har tillsammans med bagare Pelle Henriksson och köksmästare Andreas Edlund gjort den här med mandelmassa och anklevermousse, toppad med riven tryffel.

psinsess-semla
Prinsess-semla.

Prinsess-semla – Markus Ekelund, Thimons konditori

Semmelpraliner.
Semmelpraliner.

Semmelpraliner – Chokladkompaniet

semla-milkshake-1
Semmelmilkshake.

Semmelmilkshake – Just den här har Andreas Ivarsson på KIT gjort och fotograferat.

semmelburgare
Semmelburgare.

Semmelburgaren – Från Gustav Johanssons vegetariska blogg Jävligt Gott kommer den här veganska semmelburgaren med potatismos, saftig biff, ölstekt lök och kantarellsås

semlor_semmelwrap_hemla
Semmelwrap och hemla mm.

Semmelwrap – Mattias Ljungberg, Tössebageriet

Hemlan – Per Bäckström och Peter Nordin på Wienercaféet (en slät bulle fylld med grädde och mandelmassa)

semmeldonuts
Semmeldonuts.

Semmeldonuts – Mattias Ljungberg, Tössebageriet

Fler knasiga semlor hittar du här!

När du är sugen på en klassisk semla, testa Mia Öhrns luftiga bullar med tydlig kardemummasmak! Här är receptet!

Snygg film från systertidningen Hembakat!

Kolla in videon där våra kollegor på amelia testar semmelwrap, hemlan och hetvägg!