Samling runt bordet

Kollegorna som varit på trendföredrag säger att mycket framöver kommer att handla om att njuta av att samlas kring det stora bordet där hemma. Om måltider med vänner och familj, mat på stora fat som alla delar ljuvt och lett av. Inget nytt under solen, säger jag, men det är en trend som är välkommen tillbaka. I det här numret av Allt om Mat märks den inte minst när vi blickar ut över världen. I många länder behöver man inte göra trend av det här; att samlas runt måltiden är självklart dagens höjdpunkt.

Läs till exempel skribenten Peter Loewes reportage om Daniela
Giardina som bor på gården Baglio La Luna på Sicilien, där hon lagar
underbar italiensk mat att samlas kring, se sid 18. Eller om Anna-Lena
Bjarnebergs möte med marockanska Nadin Najat Khailat Hellman, som
växte upp i Casablanca och kom till Sverige som 18-åring. Under sin
barndom tillbringade hon mycket tid i köket tillsammans med mamma,
mormor och gammelmormor. Här i Sverige började hon arbeta med mat
influerad av uppväxten, njut av hennes recept på sid 36. Och inspireras av
Susanne Palmqvist, som åkte till Indien och åt massor av god och spän-
nande vegetarisk mat, se sid 26.

Här på redaktionen har vi dock bara ögon för oss själva just nu. Och
varför då då? Jo, för att vi just i detta nu har börjat göra det allra första
numret av Allt om Mat i ny kostym! Vi ska både bli lite tuffare, moder-
nare och mer spännande till utseende och innehåll. Men var inte orolig
– grunden, de välgjorda och provlagade recepten, de kommer fortfaran-
de att vara vår allra viktigaste skatt. Kolla in Allt om Mat nr 6, i butik
den 5 april och några dagar tidigare till dig som prenumererar.