10 enkla recept på muffins – från klassiska till stora amerikanska

Recept på några av våra allra godaste muffins, från den klassiska, lite mindre varianten till den större, amerikanska. Muffins är enkla att göra, använd vanliga muffinsformar eller en speciell muffinsplåt. Här hittar du stora muffins med blåbär och choklad, mindre cupcakes med glasyr och nyttiga varianter utan mjölk och ägg.

 

Muffins grundrecept

Det här behövs till 8 st:

  • 25 g smör
  • 2 msk crème fraiche (25 g)
  • 1 ägg stort (ca 75 g)
  • 0,75 dl strösocker (65 g)
  • 1 krm bakpulver
  • 1 dl vetemjöl (60 g) 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 190°.
  2. Smält smöret och rör ner crème fraiche. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Sikta mjölet och blanda med bakpulver. Rör ner det och smörblandningen i äggsmeten.
  3. Klicka smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen 8 min.

 
 

Frosting till muffins – här är 2 goda glasyrer

Glasyr grundrecept:

  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g naturell färskost
  • 250 g mascarponeost
  • 2 msk florsocker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, rivet skal, gärna ekologisk
  • 2 tsk pressad citron

Gör så här:

Vispa ihop alla ingredienser till frostingen. Häll upp i spritspåse och spritsa en klick på varje muffin.

 

Chokladfrosting med rom:

  • 50 g smör
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk rom, mörk
  • 200 g philadelphiaost, light

Gör så här:

1. Smält smöret, rör i alla torra ingredienser. Låt svalna.
2. Rör ner rom och philadelphiaost i chokladsmeten.
3. Ställ i kylen och låt den stabilisera sig lite.
4. Ta fram frostingen ca 30 min innan den breds på muffinsen.

 

 

 

Chokladmuffins utan mjölk? Här hittar du ett bra recept!

Chokladmuffins utan ägg? Här hittar du ett bra recept!