10 enkla recept på muffins – från vanliga klassiska till stora amerikanska

Recept på några av våra allra godaste muffins, från den klassiska, lite mindre varianten till den större, amerikanska. Muffins är enkla att göra, använd vanliga muffinsformar eller en speciell muffinsplåt. Här hittar du stora muffins med blåbär och choklad, mindre cupcakes med glasyr och nyttiga varianter utan mjölk och ägg.

 

Annonsen laddas.

Frosting till muffins – här är våra två bästa glasyrer

Glasyr grundrecept:

1 tsk vaniljsocker
200 g naturell färskost
250 g mascarponeost
2 msk florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal, gärna ekologisk
2 tsk pressad citron

Gör så här:

Vispa ihop alla ingredienser till frostingen. Häll upp i spritspåse och spritsa en klick på varje muffin.

 

Chokladfrosting med rom:

50 g smör
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
1 msk rom, mörk
200 g philadelphiaost, light

Gör så här:

1. Smält smöret, rör i alla torra ingredienser. Låt svalna.
2. Rör ner rom och philadelphiaost i chokladsmeten.
3. Ställ i kylen och låt den stabilisera sig lite.
4. Ta fram frostingen ca 30 min innan den breds på muffinsen.

 

Muffins grundrecept

Det här behövs till 8 st:

25 g smör
2 msk crème fraiche (25 g)
1 ägg stort (ca 75 g)
0,75 dl strösocker (65 g)
1 krm bakpulver
1 dl vetemjöl (60 g) 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 190°. Smält smöret och rör ner crème fraiche. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Sikta mjölet och blanda med bakpulver. Rör ner det och smörblandningen i äggsmeten.
2. Klicka smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen 8 min.

 

Chokladmuffins utan ägg

Chokladmuffins med choklad och nötter

Vid oväntat besök eller när längtan efter något gott blir stor är det bra med snabbmix. Med hackad choklad och nötter blir mixmuffins extra goda!

Det här behövs till 10 stora muffins:

1 pkt muffins- el chokladkakmix
10 stora muffinsformar el muffinsbleck
50 g smör, smält
1 dl choklad, hackad
1 dl hasselnötter, hackade

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200° och rör till mixen enligt paketet.
2. Smält smöret, hacka chokladen och hasselnötterna.
3. Rör ner det i smeten och fyll formarna till 1/3.
4. Grädda enligt paketets anvisningar.

 

Chokladmuffins utan mjölk

Fyllda chokladmuffins

recept-710-460x345

Stora, saftiga muffins att njuta till en god kopp kaffe. I varje muffins göms lite extra lyx – chokladkräm som spritsas in när muffinsen kallnat. Denna kräm kallas ganache.

Det här behövs till 10 st:

200 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
1 1/2 dl kesella vanilj
3 ägg
1/2 dl kakaopulver
4 dl vetemjöl (240 g)
1 1/2 tsk bakpulver
50 g valnötter, grovhackade
10 stora muffinsformar i papper

Ganache:

100 g mörk choklad
0,75 dl vispgrädde

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°. Vispa smör och socker till en kräm. Vispa därefter i vaniljkesella och ett ägg i taget.
2. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och hackade valnötter och vänd ner i smörkrämen. Blanda till en jämn smet.
3. Ställ ut 10 stora muffinsformar på en plåt. Fördela smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen 20-25 min. Prova att de är torra med en provsticka. Ta ut och låt kallna på galler.

Ganache:

4. Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Koka upp grädden och slå den över chokladen. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en spritspåse med en tyll med ganska litet hål.
5. Tryck ner tyllen i mitten av varje muffins. Spritsa i kräm tills det rinner över. Flytta över till nästa muffins och fortsätt så tills all kräm är slut. Låt stå att stelna ca 1 timme.