Så tar du vara på svampen

Bästa tipsen hittar du här – oavsett om du hittat fem eller fem liter svamp.

Annonsen laddas.

Steka svamp

När du steker svamp ska du först lägga den rensade svampen i en torr, medelvarm panna för att få bort overflödig vätska. När vätskan kokat in lägger du till smör och fräser svampen. Mums på mackan!

Frysa in svamp

När du ska frysa in svampfynden behöver du också få bort vätskan.
Gör så här:
1.Lägg den färska svampen i en kastrull och låt vattnet i dem koka bort på låg värme.
2. Låt svampen svalna och frys in i påsar eller tättslutande plastburkar. Fryst svamp håller sig i ca sex månader.

Torka svamp

Trattkantareller och svart trumpetsvamp passar bra att torka.
Gör så här:
1. Se till att svamparna här helt felfria och inte angripna av larver. Rensa och skär större svampar i tunna skivor.
2. Lägg sedan svampen glest på galler eller på myggnät spänt i en träram och låt den ligga luftigt i fyra fem dagar tills den är helt torr.
3. Lägg sedan svampen i burkar och förvara mörkt. Tips: Lägg några riskorn i burken som kan dra till sig fukt.

Använda torkad svamp
Svamp som torkats behöver blötläggas i cirka 30 minuter innan den används. Häll inte bort blötläggningsvattnet, för där sitter också mycket smak. 25 gram torkad svamp motsvarar 300 gram färsk.

Marinera och lägga in

Det finns mycket annat gott man kan göra av svampen, kolla in recepten här nedanför för fler tips: