Så tar du hand om din svamp

När man ska plockar svamp är det viktigt att man verkligen känner igen vilka man kan äta. Därför är det bra om man börjar med gul kantarell och trattkantarell om man är osäker då de är svåra att förväxla med giftiga svampar.

Annonsen laddas.

Tips!

  • Lita inte på gamla svampböcker, en hel del svamper har omvärderas.
  • Är du osäker plocka inte svampen!
  • Grovrensa svampen i skogen.
  • Rensa svampen så fort du kommer hem. Använd ditt förnuft. skär bort det som är dåligt. Om den inte är rutten eller eller larvangripen behöver man inte skära i den.
  • Ska svampen tokas bör du ej skölja den, annars kan du skölja den om det behövs. Blomkålssvamp, läckerriska och andra svampar som trivs i sandig mark kan vara bra att skölja. Antingen under rinnande vatten eller lägg dem i en skål med vatten. Man kan även doppa dem i en skål vatten blandat med lite ättika eller ättiksprit för att få bort eventuella larver.
  • Lägg inte svampen i en plastpåse när det är varmt ute.
  • När du kommer hem, lägg svampen luftigt och inte för tätt i kylen. Ju fuktigare svamp. desto kortare hållbarhet och ju varmare väder, desto snabbare förruttnelse.

Ta till vara

Kokning
Stor skörd kokas med fördel upp i vatten. Ge den ett hastigt uppkok utan lock. Då blir den glansig och spenstig och grus och smuts försvinner och man behöver inte borsta dem.

Torkning

  • Färsk svamp krymper mellan en tredjedel och en sjundedel när den torkas.
  • Skär svampen i bitar och låt den ligga i 40-50 graders varm ugn med luckan lite öppen, i ett torkskåp eller i en svamptork. Torkad svamp kan mixas och använadas istället för buljongtärning.
  • Torkad svamp kan förvaras i flera år om man lägger dem i lufttäta glasburkar och förvarar dem mörkt.
  • När den sedan ska användas ska den först blötläggas 15-30 minuter. Slå sedan bort blötläggningen.

Infrysning

Svamp som ska frysas in måste först värmebehandlas för att inte bli förstörd av enzymer. Förkoka svampen i sin egen vätska tillsammans med 1/2 tsk salt per liter svamp. Låt koka cirka 15 minuter under lock. Tillsätt lite vatten om svampen är torr. Frys sedan svampen.

Lämpliga matsvampar

Kantareller och trumpetsvampar
Kantarell (Cantharellus cibarius)
Blek kantarell (Cantharellus pallens)
Trattkantarell (Cantharellus tubaeformis)
Rödgul trumpetsvamp (Cantharellus (Craterellus) lutescens)
Svart trumpetsvamp (Craterellus cornucopioides)

Taggsvampar
Blek taggsvamp (Hydnum repandum)
Rödgul taggsvamp (Hydnum rufescens)

Tickor
Fårticka (Albatrellus ovinus)

Soppar
Smörsopp (Suillus luteus)
Sandsopp (Suillus variegatus)
Grynsopp (Suillus granulatus)
Brunsopp (Xerocomus (Boletus) badius)
Sammetsopp (Xerocomus (Boletus) subtomentosus)
Stensopp eller Karljohan (Boletus edulis)
Rödbrun stensopp (Boletus pinophilus)
Strävsoppar såsom Aspsopp, Tegelröd björksopp m.fl. (Leccinum spp)

Vaxskivlingar
Frostvaxskivling (Hygrophorus hypothejus)
Scharlakansröd vaxskivling (Hygrocybe (Hygrophorus) punicea)
Sotvaxskivling (Sotbrun vaxskivling) (Hygrophorus camarophyllus)
Ängsvaxskivling (Camarophyllus (Hygrocybe) pratensis)

Musseroner
Blåmusseron (Lepista nuda)
Höstmusseron (Lepista personata)
Streckmusseron (Tricholoma portentosum)
Vårmusseron (Calocybe gambosa)

Fjällskivlingar
Stolt fjällskivling (Macrolepiota procera)

Champinjoner
Odlade former av Trädgårdschampinjon (Agaricus bisporus, syn. brunnescens)
Ängschampinjon (Agaricus campestris)

Tofsskivlingar
Odlad Föränderlig tofsskivling (Kuehneromyces mutabilis)
Rimskivling (rynkad tofsskivling) (Rozites caperatus)

Kremlor
Tegelkremla (Russula decolorans)
Gulkremla (Russula claroflava)
Vinkremla (Russula obscura)
Kantkremla (Russula vesca)
Sillkremla (Russula xerampelina)
Mandelkremla (Russula integra)

Riskor
Blodriska (Lactarius deterrimus)
Tallblodriska (Lactarius deliciosus)
Mandelriska (Lactarius volemus)

Murklor
Toppmurklor (Morchella-arter)

Övriga
Ostronmussling, Ostronskivling (Pleurotus ostreatus)
Shiitake (Ekmussling) (Lentinus edodes)
 

Källa: Livsmedelsverket, Jens Linder & Pelle Holmbergs bok "Svamplycka" (Bonnier fakta)

Olämpliga att äta:

Stenmurklor, både färska och efter förvällning. Kan innehåller ett gift som i djurförsök ger upphov till cancer och som dessutom kan påverka reproduktionen.
 

Fem goda recept med svamp

Lingonvåfflor med svamp- och äppelröra

Parmesansoppa med svamp och spenat

Svampcouscous med dragon

Kalvgryta med kantareller och äppelchutney

Trattkantarellsoppa