Så odlar du dina egna kryddor

Färska kryddor är gott att ha i maten, men skippa affärens färdiga krukor. Än är det inte försent att så egna kryddor hemma i landet, i kruka på balkongen eller i fönstret.

Annonsen laddas.

– Alla frön går bra att odla i krukor, säger Gun Jönsson produktchef på Econova.
Det man ska tänka på är att ha blomjord i botten och såjord överst och att ge dem lite näring då och då.
Det är främst basilika som är tacksamt att odla just nu när värmen har börjat ta sig. Men även gräslök, koriander, persilja, timjan och rosmarin går bra. Plocksallad kan man också fortfarande så, men blir temperaturen runt 25 kan den få svårt att gro. Ruccolan däremot klarar sig utan problem.
Basilikan är en ettårig krydda som växer snabbt.
– Den börjar gro efter två veckor, men vänta att plocka från den tills att den har blivit en månad ungefär, säger Gun Jönsson.
Det finns olika sorters basilika, vanlig basilika, citronbasilika och kanelbasilika är några av sorterna.
Rosmarin tar däremot lång tid, men så den nu och du får lite färsk krydda i slutet av sommaren.
Gräslök och persiljan kan du plocka från efter drygt en månad efter att du har sått dem.
Timjan går bra att odla i kruka på balkongen eller på fönsterbrädet, men inomhus blir skotten ofta långa och glesa. Färsk timjan är något kryddigare i smaken än torkad. Skörda hela kvistar innan blomningen eller sent på hösten. Torka kvistarna i knippen tills bladen lossnar när man kramar kvistarna lite lätt.
Ställ kryddorna på en solig plats så gror de bättre. Basilika, som är en värmeälskare, vill gärna stå i lä.

Korinader och basilikan är ettåriga men de andra kan du övervintra. Om du har ett land kan du låta dem stå kvar. De som har planterats i kruka kan man låta stå kvar ute, men se till att täcka över dem då de är mer känsliga för kyla då de inte har så mycket jord kring sig.
– Persiljan bör man inte ha mer än i två år då den kan bli träig i smaken, säger Gun Jönsson.

Lycka till!