Så lyckas du med västerbottenspajen

Vi visar hur du ska göra – sex enkla steg i bilder!

Annonsen laddas.

Västerbottenspaj är svensk klassiker som kan göras på många sätt. Med bacon och purjo i fyllningen är den trevlig att bjuda som lunch- eller vickningsrätt. Klicka vidare i bildspelet ovan för att se de olika stegen.

1 BLANDA. Lägg vetemjöl, havrekli, dill och smör i matberedare med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt vatten. Kör tills degen formar sig till en boll.

2 KLÄ FORMEN. Tryck ut degen i en rund pajform, cirka 24 cm i diameter. Ställ in i kylen, cirka 30 minuter.

3 FRÄS. Nagga pajdegen och förgrädda skalet 10 minuter i mitten av ugnen. Fräs purjolöken i smör i en stekpanna. Salta och krydda med svartpeppar.

4 STEK. Strimla och stek baconet i en stekpanna och låt det rinna av på hushållspapper.

5 FYLL. Fördela den stekta purjolöken och baconet i pajskalet. Strö över ost och gräslök.

6 HÄLL. Vispa samman ägg och grädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader, 20–25 minuter, tills äggstanningen stelnat och fått fin färg.


Ingredienser

8 portioner, cirka 1 timme
Pajdeg:
2 3/4 dl vetemjöl
1/2 dl havrekli
1 msk dill, torkad
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
2 purjolökar, skivade
140 g bacon
2 msk smör
salt, svartpeppar
4 dl västerbottensost, riven
1/2 dl gräslök
Äggstanning:
4 ägg
2 1/2 dl grädde
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar