Så kokar du sparris

Sparris är enkelt att tillaga. Koka sparris med vårt enkla grundrecept. Vi tipsar om flera sätt att laga sparris här nedan!

Sparris är en av vårens godaste primörer. Färsk sparris är en riktig delikatess. God att koka och avnjuta som den är med lite smält smör och salt, eller med riven parmesan.

 

Koka vit sparris – gör så här:

  1. En timme före tillagning: Skär av ­några centimeter nertill och ställ sparrisarna i kallt vatten. Då drar sparrisen till sig vatten och piggnar till.
  2. Skala från knoppen och ner med potatisskalare. Lägg sparrisen mot en skärbräda när du skalar så riskerar du inte att bryta av stjälkarna.
  3. Koktiden varierar beroende på hur tjock sparrisen är. Lägg i de tjockaste sparrisarna först i kokande, saltat vatten. Vit sparris kokas längre än grön sparris, men inte bortemot 20 minuter som det står i vissa gamla kokböcker.
  4. Kontrollera med en potatissticka eller kniv: sparrisen ska vara fast och ha visst tuggmotstånd. Knackish som de säger i Tyskland!

 

Koka grön sparris – gör så här:

koka-grön-sparris

  1. Bryt av änden på sparrisen.
  2. Koka i saltat vatten 3-4 minuter.

OBS! Grön sparris behöver oftast inte skalas.

 

Marinera sparris

Sparrisen behöver inte alltid serveras nykokt. Man kan även hälla över en god vinägrett och marinera ca 15 min innan den serveras.

 

Steka grön sparris

sparris_grön_steka

  1. Bryt av ändarna.
  2. Stek eller grilla i smör eller olivolja cirka 4 minuter, gärna i grillpanna.

 

Steka vit sparris

  1. Skär av ändarna och skala från knoppen och ner med potatisskalare. Lägg sparrisen mot en skärbräda när du skalar så riskerar du inte att bryta av knopparna.
  2. Stek eller grilla i smör eller olivolja, gärna i grillpanna. Tillagningstiden beror på hur tjock sparrisen är. När du fått fin färg på sparrissen kan du eftersteka på lägre värme.

 

Förvara sparris

När du väl har köpt sparrisen kan du själv se till att den håller sig fräsch länge.

Skär bort någon centimeter nedtill på stjälken. Förvara sedan sparrisen i kylskåp, stående i lite vatten som byts varannan dag.

Idealtemperatur är 2–4 grader, då håller sig sparrisen fräsch 10–14 dagar.

 

Olika färger, men samma sort

koka-vit-sparris

Den milda, vita sparrisen växer under jord.

Vit och grön sparris kommer från samma växt. Den milda, vita sparrisen växer under och grön sparris ovan jord. Därför får den gröna mer smak än den vita.

Här i Sverige odlas sparris främst i Skåne och Sörmland, eftersom den kräver ett milt klimat. I länderna kring Medelhavet och i Asien växer den vilt.

 

Grön sparris och vit sparris är också läcker att njuta till hollandaisesås.

NUVARANDE Så kokar du sparris
NÄSTA Här är sommarens godaste mackor – perfekta för alla tillfällen