Så kokar du sparris

Sparris är enkelt att tillaga. Koka sparris med vårt enkla grundrecept. Vi tipsar om flera sätt att laga sparris här nedan!

Annonsen laddas.

Sparris är en av vårens primörer. Färsk sparris är en riktig delikatess. God att koka och avnjuta som den är med lite smält smör och salt, eller bara riven parmesan.

Koka sparris

Koktid för grön sparris är kort, ca 4 minuter. Grön sparris och vit sparris är läcker att njuta till hollandaisesås eller med parmesan- eller västerbottensost.


Så här förvarar och tillagar du sparris:

Okokt sparris ska förvaras mörkt och svalt, inlindad i fuktigt hushållspapper men aldrig i plast.

1 timme före tillagning:

Skär av ­några centimeter nertill och ställ sparrisarna i kallt vatten. Då drar sparrisen till sig vatten och piggnar till.

Vit sparris:

Vit sparris skalas från knoppen och ner med potatisskalare. Vit sparris kokas något längre än grön sparris, men inte bortemot 20 minuter som det står i vissa gamla kokböcker. Lägg i de tjockaste stänglarna först i kokande, lätt saltat vatten. Kontrollera med en potatissticka eller kniv: sparrisen skall vara fast och ha visst tuggmotstånd. Knackish som de säger i Tyskland!

Grön sparris:
Grön sparris behöver inte skalas och koktiden är kort. 3–4 minuter.