Så kokar du sparris

Sparris är enkelt att tillaga. Koka sparris med vårt enkla grundrecept. Vi tipsar om flera sätt att laga sparris här nedan!

Sparris är en av vårens primörer. Färsk sparris är en riktig delikatess. God att koka och avnjuta som den är med lite smält smör och salt, eller bara riven parmesan.

Grön sparris och vit sparris är också läcker att njuta till hollandaisesås.

Förvara sparris

Okokt sparris ska förvaras mörkt och svalt, inlindad i fuktigt hushållspapper men aldrig i plast.

Tillaga sparris

1 timme före tillagning:

Skär av ­några centimeter nertill och ställ sparrisarna i kallt vatten. Då drar sparrisen till sig vatten och piggnar till.

Koka grön sparris

Grön sparris behöver inte skalas och koktiden är kort: 3–4 minuter.

Koka vit sparris

Vit sparris skalas från knoppen och ner med potatisskalare. Vit sparris kokas något längre än grön sparris, men inte bortemot 20 minuter som det står i vissa gamla kokböcker.

Lägg i de tjockaste stänglarna först i kokande, lätt saltat vatten. Kontrollera med en potatissticka eller kniv: sparrisen skall vara fast och ha visst tuggmotstånd. Knackish som de säger i Tyskland!