Så hittar du det dolda sockret i brödet

Här är sex bra tips som hjälper dig att tyda innehållsförteckningen och välja hälsorätt i butiken.

Annonsen laddas.

 

Fullkorn väger tyngst
Ju större del av sädeskornet som malts ner i mjölet desto nyttigare bröd. Ett bröd som är tungt innehåller ofta hela sädeskorn.

Socker och sirap
Ingredienserna anges i storleksordning, så om socker eller sirap kommer tidigt innehåller livsmedlet mycket socker. Står det listat efter jästen så så är det oftast tillsatt för att hjälpa upp jäsningen, och då har det mesta förbrukats under jäsprocessen.

Många ingredienser
Det som behövs för att baka bröd är mjöl, vatten, jäst och lite salt – 4 ingredienser! Innehåller brödet många fler ska man vara vaksam på vilka de övriga är.

Kolla sammansättningen
Titta noga på brödets kolhydratsinnehåll, där anges hur mycket som är sockerarter. Grovt fullkornsknäckerbröd ligger på 1-1,5 gram (per 100 gram), och mjukt rågbröd kan variera mellan 1och 10 gram. Ligger siffran över 5 är brödet relativt sött!

Skenet kan bedra
Att brödet "ser" grovt ut behöver inte betyda att det är nyttigt. Brödet "Rågform" från Fazer innehåller till exempel 4 gram sockerarter per 100 gram, medan deras "God i Kvadrat" har hela 10 gram.

Välj surdeg
Köp bröd av surdeg. Det ger bättre mättnad och kroppen kan lättare ta upp mineralerna i brödet.


Tipsen kommer från boken Sockerdetektiven (Ica Bokförlag), av kostrådgivaren och hälsopedagogen Maj Östberg Rundquist.