Så här mycket påverkar livsmedel vårt klimat

Det går åt mycket energi till att framställa och frakta varorna till affären och sedan hem till dig.

Annonsen laddas.

Naturvårdsverket har räknat ut att maten som produceras till svenskarna varje år orsakar utsläpp av två ton växthusgaser per person.

Här är några exempel.

Nötkött
Genomsnittlig årskonsumtion per person (kilo): 27
Växthusgasutsläpp per kilo av produkten (kilo): 14
Totala växthusgasutsläpp per person och år (kilo): 378

Får, lamm
Genomsnittlig årskonsumtion per person (kilo): 1
Växthusgasutsläpp per kilo av produkten (kilo): 6
Totala växthusgasutsläpp per person och år (kilo): 6

Fisk, färsk
Genomsnittlig årskonsumtion per person (kilo): 5
Växthusgasutsläpp per kilo av produkten (kilo): 4
Totala växthusgasutsläpp per person och år (kilo): 20

Fisk, fryst
Genomsnittlig årskonsumtion per person (kilo): 3
Växthusgasutsläpp per kilo av produkten (kilo): 4
Totala växthusgasutsläpp per person och år (kilo): 12

Glass
Genomsnittlig årskonsumtion per person (kilo): 12
Växthusgasutsläpp per kilo av produkten (kilo): 1
Totala växthusgasutsläpp per person och år (kilo): 12

Källa: Stockholms stads "Klimatsmart i hemmet". Läsa hela boken här!