Så håller du buffén fräsch

Buffé är enkelt att bjuda på när man bjuder mycket folk, då finns det alltid något som faller alla i smaken. För att maten inte ska bli dålig när den står framme ska du tänka på följande:

Annonsen laddas.

Förberedelser

  • För att det inte ska bli så stressigt på själva kalasdagen så är det bra om du har gjort en del mat i förväg och fryst in.
  • Som alltid bör du tvätta händerna noga och har du precis varit sjuk ska du inte laga mat till andra.
  • Använd alltid rena redskap och håll arbetsbänken ren. 
  • Använd olika skärbrädor, för kött och grönsaker.Speciellt viktigt är det att skilja rått kött från ätfärdig mat. 
  •  Kyl snabbt ned tillagad mat genom att sätta kastrullen i kallt vatten för att sedan frysa in den eller ställa den i kylen.

Kalasdags

  • En hel del mat som serveras på buffén kan man låta stå framme. Bröd, grönsaker, hårdostar och salami är några exempel på bra livsmedel som tål att stå framme, utan att tappa i smak eller bli dåliga. Fisk och skaldjur, majonnäsröror och skalade ägg är däremot betydligt känsligare och bör därför förvaras kylda.
  • För att all mat på bordet ska hållas fräsch är det bra om du inte lägger upp allt på en gång. Fyll hellre på efterhand.
  • Med kylklampar under brickor eller uppläggningsfat håller sig maten kall och god. Hittar du kub- eller krossis i storpack i butiken är det perfekt att använda till buffén. Den kan användas både till att kyla drycker och till effektfulla uppläggningar.
  • Sommartid är luften full med småkryp och flugar, se därför till att skydda maten genom att täcka över den med plastfolie eller använd särskilda flugnät som finns att köpa.
  • Blir det mat över kyler du snabbt ner dem oich fryser in.

Källa Livsmedelsverket