Så gör du ”världens onyttigaste dessert”

Laga TV-kockens snickerspaj med 1 250 kcal per bit.

Annonsen laddas.

Brittiska TV-kocken Anthony Worrall Thompson fick hälsomyndigheten på sig efter att han tipsade om en efterrätt att skämma bort barnen med. Smördegspajen med snickers och mascarpone dömdes ut som hälsofarlig, eftersom en enda bit innehåller halva dagsbehovet av kalorier för en vuxen människa.

– De borde skaffa sig ett liv! är Anthony Worrall Thompson kommentar till kritiken. Efterrätten var tänkt som något man serverar på kalas och vid speciella tillfällen, och absolut inte varje dag.

Anthony Worrall Thompson är aktuell i Daily Cooks Challenge som sänds varje vardag på BBC Lifestyle här i Sverige. Han har gett ut flera kokböcker – bland annat om hur man äter hälsosamt.

– Men man ska inte vara för försiktig med barn – de ska få vara barn och äta onyttigt ibland, tycker han.

Själv har Anthony Worrall Thompson förändrat sin kost, då han för några år sedan fick problem med diabetes. Hans bästa tips för en hälsosam kosthållning är att ersätta saltet med kryddor och smakrika örter, och låta bli färdigmaten. Samtidigt tycker han att måste man få unna sig lite.

– Om du ätit onyttigt en dag – väg upp med två dagar då du äter nyttigt, är hans enkla recept.

Anthonys snickerspaj

4 portioner
Ingredienser:
1 paket smördeg
140 g mascarpone (italiensk färskost)
110 g färskost
50 g socker
3 ägg
5 snickers, hackade

Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Kavla smördegen så den blir 3-4 millimeter tjock. Tryck ut den i en form med ca 20 centimeters diameter.
3. Knåda ihop mascarponen, mjukosten och sockret till en jämn massa i en stor skål.
4. Tillsätt äggen, ett åt gången.
5. Tillsätt snickers.
6. Häll smeten i formen och se till att den sprids jämnt.
7. Ställ i ugnen i tio minuter. Sänk sedan värmen till 180 grader och låt grädda i ytterligare 25 minuter tills pajen är gyllenfärgad. Låt den svalna före servering.