Senap är lätt att göra och när man gör sin egen senap får man den precis som man själv vill.  

Senap är ett måste på julbordet, och det är lätt och roligt att göra själv. Senap kan vara stark så ögonen tåras eller söt och rund.

Lite lurigt är det när man gör senap och smakar av den, eftersom nygjord senap kan vara rejält stickig och stark, men efter ett dygn lugnar den ner sig och blir mer nyanserad, och smakerna framträder då bättre.

Här gör vi en grov senap som görs direkt i en stor mortel. Den vispar man ihop i en skål. Efter något dygn eller två kan senapen smakas av, och då kan man eventuellt söta den mer eller tillsätta mer kryddor om man har det i.

Tips! Senap i fina burkar är roligt att ge bort. Fina etiketter att sätta på burkarna blir ett trevligt julpyssel.

Grov senap på bruna och gula senapsfrön

30 MIN + CA 1 DYGN ATT MOGNA

Vill man ha en sötare senap är det bara att tillsätta mer socker eller honung.

Till ca 3 dl senap:

  • 1 dl bruna senapsfrön
  • 1/2 dl gula senapsfrön
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl sherryvinäger eller vit balsamvinäger
  • 1 tsk finkornigt havssalt
  • 1 tsk strösocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda båda senapsfrösorterna i en mortel och stöt och krossa dem. Börja försiktigt så inte fröna sprätter iväg.
  2. Tillsätt vatten och vinäger lite i taget medan du mortlar. Det ska bli som en gröt.
  3. Blanda ner socker och salt. Lägg senapen i en väl rengjord burk och ställ svalt. Smaka av den nästa dag om du tycker den behöver mer salt eller socker.
  4. Blanda senapspulver och majsstärkelse i en skål. Vispa ner kokande vatten till en klumpfri smet. Låt svalna 2-3 min. Tillsätt vinägern.
  5. Blanda i kryddpeppar, salt och socker. Smaka helst inte av senapen i det här läget, då den är oerhört stark och stingig.
  6. Vispa i oljan och häll upp senapen i en väl rengjord burk. Låt stå svalt ca 1 dygn innan du smakar av om du vill ha mer socker och kryddning.
NUVARANDE Så gör du egen senap
NÄSTA Sill på 5 sätt till julbordet – här hittar du recepten du behöver