Så får godiset sina glada färger

Vad innehåller egentligen godiset som vi äter? Vi har kollat.

Annonsen laddas.

För att godis ska få en mer tilltalande färg används olika färgämnen, både naturliga och syntetiskt framställda. Om man får en allergisk reaktion är det ofta det naturliga färgämnet karmin som man reagerar mot. Ibland skrivs E-numret ut på innehållsförteckningen, ibland namnet. Här är de vanligaste:

 

Karmin/karminsyra (E 120)
Ger röd färg, används i godis men även i drycker som Campari till exempel. Karmin är ett naturligt färgämne som framställs av ett extrakt från torkade honlöss.

 

Vegetabiliskt kol (E 153)
Ger svart färg och används i godis, sylt och gelé. Framställs genom förkolning av växtråvaror.

 

Karoten E (160a)
Orange/gul färg. Finns naturligt i till exempel morötter, men kan även framställas på syntetisk väg

 

Brijantblått E (133)
Syntetiskt framställt färgämne.

 

Azofärgämnen

Azofärgämnen förbjöds i Sverige på 80-talet eftersom de kan ge allergiska reaktioner, men genom inträdet i EU togs förbudet bort. Svenska godistillverkare använder oftast inte dessa ämnen ändå. De som kan förekomma i godis är : E102, E110, E122, E124, E129, E 151 och E155.

Nya märkningskrav

Från den 20 juli 2010 kommer det att finnas ett krav på särskild märkning av livsmedel som innehåller vissa azofärger samt kinolingult (E 104).

Läs mer om azofärgämnena på Livsmedelsverkets hemsida.

Läs mer om tillsatser i mat på Äkta vara.

Övriga tillsatser

Choklad innehåller vanligtvis inga färgämnen men ofta aromämnet vanillin som utvinns ur rötad granved.

Andra vanliga tillsatser i godis är:

  • Lecitin (E 322) används som antioxidationsmedel och emulgeringsmedel. Kan tillverkas av animaliskt fett, men utvinns ofta ur sojabönor.
  • Pektin (E 440) förtjockningsmedel som extraheras ur apelsin- eller citronskal. Kan även vara kemiskt behandlad och ingen speciell märkning krävs då.
  • Natriumcitrater (E 331) framställs från salt av citronsyra (E 330). Används som surhetsreglerande medeloch för att motverka missfärgning och härskning.
  • Karnaubavax (E 903) är en ytbehandlare i form av ett ett naturligt vax som utvinns ur palmblad.
  • Mjölksyra (E 270) Konserveringsmedel som kan framställas syntetiskt eller genom jäsning av mjölksyrebakterier.
  • Glycerol (E 422) Konsistensmedel. Framställs ofta ur fett från växter eller djur, men kan även framställas syntetiskt.
  • Gelatin utvinns ur kollagen, som fås av bindväv från fett och klövar från främst gris.

Vegetabiliska fetter

När det står vegetabiliska fetter är det vanligtvis en blandning av olika växtbaserade oljor. En av dessa är kan vara palmolja, som man skövlar regnskog för att utvinna:

Läs mer om palmoljan här!