Så enkelt gör du din egen saft

Fem goda tips på vad du behöver för att göra egen saft.

Annonsen laddas.

Saft är som allra godast när den är hemmagjord. Och att göra den är både roligt och enkelt. Här hittar du fem goda tips på vad du kan behöva för att få till den bästa saften.

1. Köksutrustning

* Väl rengjorda flaskor att hälla den färdiga saften på.
• Citrusjärn, för att strimla det yttersta på citrusfrukter.
• Hålslev, fin att fiska upp bär med.
• Saftmaja – apparat i tre våningar: en kastrull för vatten överst, en insats som fångar upp bärsaften och en behållare för bären som
ska ångas.
• Saftsil – ställning i plast som håller upp en silduk.
• Silduk – nödvändig för den som vill låta bär droppa av.
• Sylt- och saftgryta – rymmer mellan 5 och 10 liter.
Källa: Jens Linders bok ”Bara bär”, Bonniers.

2. Byt ut strösockret

Det vanliga strösockret kan med fördel bytas ut mot andra sorter. Ekologiskt rörsocker har en aromatisk och söt smak som passar till bär. Fruktsocker löser sig snabbt och enkelt i kalla drycker. Det har en frisk smak och framhäver smaken i bären. Fruktsocker passar särskilt bra till kallrörd saft.

3. Konserveringsmedel

Om saften fryses behövs inga konserveringsmedel. Om saften inte förvaras i frysen kan konserveringsmedel tillsättas för att hindra jäst- och mögelsvampar att växa till. Natriumbensoat och atamon är de vanligaste konserveringsmedlen för hemmabruk. Följ anvisningarna på förpackningen.

4. Frys bären

Frys bären innan du kokar dem. Det gör slutresultatet sötare och mer aromatiskt.

5. Skumma saften

Kom ihåg att skumma saften innan den hälls på flaska. Då är risken mindre att saften möglar eller jäser. Använd tex. hålsleven.