Så använder du vin i mat

Vin i maten? Ja, det kan lyfta din matlagning till nya nivåer. Här är några snabba tips som du kan ha som grund i experimenterandet.

Annonsen laddas.

Vin förhöjer matens smak, det är en sanning som är oomtvistad. Men kan man ta vilket vin som helst? Nej, inte om det ska bli bra, här är några enkla tumregler att hålla dig till när du använder vin i matlagningen:


1. Använd samma vin i maten som i glasen.
Vinet fungerar som smakbrygga mellan mat och dryck, då är det bra att det är samma smaker som samspelar.


2. Alkoholen bär smak
, ta alltså vin och inte matlagningsvin.

3. Undvik allför ekade viner. Eken kan ta över smakerna för mycket och det vill du inte.


4. Bland de röda vinerna, välj ett mjukt och bärigt vin.
Vissa kryddiga viner blir alltför dominerande, till exempel vin gjorda på druvorna zinfandel eller pinotage.


5. Bland de vita vinerna,
undvik de blommiga och parfymerade vinerna. Välj ett torrt vin före ett halvtorrt.