Sätt guldkant på helgen med en romantisk middag som inte tar mer än en timme att slänga ihop. En trerätters meny med grillad hummer, rimmad fisk, rosa små picklade betor och svart ris. Till efterrätt mandelhjärta med hallon.

”Överraska med en romantisk middag för två! Det går fint att laga tre rätter på mindre än en timme.

Planera matlagningen och läs igenom recepten innan du börjar. Gör varmrätten först. Sätt på riset, rimma fisken och pickla betorna. Medan det kokar, rimmar och drar är det dags att göra smöret till hummern och tillbehören till fisken. Mandelkakan går supersnabbt i mikron, och glassen köps färdig. Låt dig inspireras. Kanske hittar du andra personliga mått att stansa ut romantiska kakor med.”

/Ulla Karlström, redaktionschef

Romantisk middag – recept till en trerätters meny

Halstrad hummer med miso- och sesamsmör

Halstrad hummer med miso- och sesamsmör

10 min

Hittar du inte misopasta i butiken går det bra att ta den pasta som följer med i förpackningen till misosoppan.

Till 2 pers:

  • 1 hummer

Miso- och sesamsmör

  •  2 msk smör, rumsvarmt
  • 2 tsk misopasta
  • 1 tsk japansk soja
  • 2 krm sesamolja
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  •  2 krm chiliflakes
  • 1 msk hackad gräslök (garnering)

Gör så här:

  1. Dela hummern. Blanda ingredienserna till smöret.
  2. Grilla hummern i grillpanna eller stekpanna med snittytan ner. Pensla på smöret. Strö på gräslök vid servering.

 

Lättrimmad skrei med picklade polkabetor

Lättrimmad skrei med picklade polkabetor

45 min

Något rimmat, något picklat, något hett och något rosa. Den milda fisken trivs med färgstarka tillbehör.

Till 2 pers:

  • 2 dl svart ris
  • 1 msk salt
  • 5 dl vatten
  • 250 g skrei- eller torskrygg
  • 50 g smör
  • 2 msk japansk soja

Picklade betor:

  •  2 polkabetor
  • 1/2 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten

Wasabimajonnäs:

  •  80 g spenat
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 tsk wasabipasta
  • Garnering: ärtskott

Gör så här:

  1. Ris: Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Fisk: Blanda salt och vatten i en skål. Skär fisken i bitar och lägg i rimlagen ca 30 min.
  3. Betor: Skala och skär polkabetorna i tunna skivor, gärna på mandolin. Blanda ättika, socker och vatten i en skål och rör tills sockret lösts upp. Lägg betorna i lagen och låt ligga ca 20 min.
  4. Majonnäs: Mixa hälften av spenaten med majonnäsen och blanda med wasabi.
  5. Ta upp fisken och låt rinna av. Stek den i 1 msk av smöret ca 3 min på varje sida. Ta upp fisken och tillsätt resterande smör. Bryn smöret och tillsätt sojan.
  6. Fördela fiskbitarna på tallrikar och lägg resterande spenat vid sidan om. Ringla sojasmöret på fisken. Låt betorna rinna av och lägg några skivor på fisken. Spritsa på majonnäs och garnera med ärtskott. Servera med ris och resterande betor

 

Efterrätt: Mandelkaka med hallonsorbet, glass och färska bär

Mandelkaka med hallonsorbet, glass och färska bär

10 min

Så enkelt och gott. Bara att röra ihop och grädda i mikron.

Till 2 pers:

  • 100 g mandelmassa
  • 1 litet ägg
  • 2–3 krm röd hushållsfärg

Tillbehör:

  • 2 kulor hallonsorbet
  • 2 kulor vaniljglass
  • 100 g färska hallon
  • 1 tsk hallonpulver
  • 1 tsk florsocker
  • Garnering: ätbara blommor, t ex rosenblad

Gör så här:

  1. Finriv mandelmassan och blanda med ägget. Lägg ett bakplåtspapper på en tallrik med diametern 10 cm. Bred ut smeten.
  2. Tillaga bottnen på 750 W i ca 2 1/2 min. Om inte mikron har en roterande platta ska tallriken vridas ett par gånger under tillagningen. Dra bort papperet försiktigt och lägg kakan på ett serveringsfat. Låt kallna.
  3. Stansa ut ett hjärta, ca 10 cm, och toppa med hallonsorbet, vaniljglass och hallon. Pudra över hallonpulver och florsocker och servera.

Romantisk meny – passande dryck

Att dricka till halstrad hummer:

Louis Roederer Brut Premier (7602) Frankrike, 409 kr.
Champagne med intensitet och elegans. Frisk smak med drag av äpplen, nötter och rostat bröd.
alt

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (7688) Frankrike, 119 kr.
Mousserande vin med aptitretande fräschör, inslag av äpplen, bröd och citrus.

Alkoholfritt: Richard Juhlin Blanc de Blancs (1979) Frankrike, 89 kr. Alkoholfritt bubbel med behaglig fräschör, inslag av citrus och äpplen och aningen fruktsötma i avslutningen.

Att dricka till skrei:

Bonterra Chardonnay 2014 (16632) USA, 139 kr.
Vitt ekologiskt vin med generös fruktighet, lätt smörig ton och frisk fruktsyra.

Alkoholfritt: Jus de Pommes Artisanal Pétillant (1990) Frankrike. 39 kr.
Pärlande äppelmust i frisk stil med tydlig äppelkaraktär och balanserad sötma. Ekologisk.

Att dricka till mandelkaka:

Bracchetto d´Acqui Braida 2015 (6260) Italien, 85 kr (37,5 cl).
Pärlande rött, sött vin med toner av röda bär och ett lätt aromatiskt inslag.

 

Konceptet ”Fredagsgourmet” är ett stående inslag i Allt om Mat. Det är en lyxigare middag med passande dryck men som inte tar mer än en timme att slänga ihop.

Av: Ulla Karlström Styling: Anna Grandin Foto: Anna Kern

NUVARANDE Romantisk meny! Hummer | Rimmad skrei | Mandelkaka med hallonsorbet
NÄSTA Vinskolan: Druvan gewurztraminer – 3 tips och hur du matchar med mat