Res till Västervik för matens skull

Västervik är så mycket mer än bara en pittoresk sommarstad med årlig visfestival.
Strosa längs vattnet och smaka på nyrökt fisk. Eller sök upp några av alla mysiga restauranger och prova lokala råvaror och världsmat av klass.

Annonsen laddas.

    Det är lätt att charmas av Tjustbygden – inte bara för den vackra skärgårdsnaturen intill den glittrande Östersjön. Sommartid öppnar den småländska Astrid Lindgren-idyllen dörrarna till sina välfyllda skafferier på vid gavel. Den matintresserade väljer främst huvudorten Västervik, den lilla vackra trästaden med kullerstensbeklädda gator
och mysiga gränder kring sin hamn. Här behöver den hungrige inte gå många steg för att finna lämplig tillfredsställelse – alltifrån kafémat, till gourmetmat.
    Men stanna inte bara i Västervik utan försök också hinna med en liten nostalgitripp; en resa på den ännu välbevarade, och sommartid högtrafikerade, smalspårjärnvägen mellan Västervik och Hultsfred i klassiskt ångloksdragna tågvagnar. Resan går tur och retur till Fårhult, där värdshuset Gröna Tuppen erbjuder mat och musik i skön förening i det gamla stationshuset. Ta en promenad nere i hamnen och frestas av nyrökt fisk. Kravmärkt gourmetmat kombinerat med utsikt erbjuds
på restaurang Saltmagasinet som ligger på Kulbacken. Från den lilla höjden ser man Gamlebyviken och Västerviks stad breda ut sig.


Tre ställen i Västervik

Berömda räksmörgåsar
och matiga sallader

Västerviks absoluta mittpunkt är sedan
drygt 20 år det kända kafét och lunchrestaurangen Tant Grön, som frestar
med sina berömda räksmörgåsar och
matiga sallader. En slingrig och charmig
inomhusmiljö leder så småningom ut till
en stor uteservering där färgen i kaféts
namn gör sig särskilt gällande.

  • Café Tant Grön
  • Storgatan 22
  • Tel: 0490-335 30

Kravmärkt kvalitet
med utsikt

Saltmagasinet har länge ansetts som Västerviks bästa restaurang. Det trivsamma läget på Kulbacken erbjuder vacker utblick över Västervik och Gamlebyviken. Uteserveringen är en väl tilltagen oas sommartid. Den kulinariska ambitionsnivån är mycket hög med Kravcertifiering och stort dryckesutbud av vin och öl. Menyfavoriten är Västervikssenapsmarinerad strömming
med lingon, dillkräm och färskpotatis – här lagas allt på lokala råvaror. Restaurangen är
nyligen utbyggd med ett eget surdegsbageri.
Ägarparen Camilla och Jonas Settlin och Henrik och Emma Arkåsen nöjer sig inte bara med att driva Saltmagasinet. De har
även öppnat delikatessbutiken Ost & Deli, världsmatskrogen Gusto på två olika adresser i Västervik.

  • Kulbacken i Västervik
  • Tel: 0490-189 35

saltmagasinet.se

Med ånglok till
medelhavsköket

Fårhults gamla järnvägsstation är numera Värdshuset Gröna Tuppen, ostkustens charmigaste restaurang, som sedan mer än två decennier drivs av Carina R Jönsson. Smalspårsresan dit blir en spännande upplevelse på 40 minuters ångloksstånkande
färd från Västervik. Maten är Medelhavsinspirerad med bas av olivolja, vitlök, örter och mycket grönt av  omsorgsfullt valda råvaror.
Men besöket kräver förbeställning av bord eller att man kommer till någon av  sommarens musikevenemang (se hemsidan),
då enbart matiga tapas serveras. Den fräscha, hemlagade maten kan avnjutas antingen i den fint renoverade väntsalen eller ute under markistak nära den räls där ånglokståg och
rälsbussar ofta passerar.

  • Värdshuset Gröna Tuppen
  • Fårhults järnvägsstation
  • Tel: 0490-202 70

gronatuppen.se