Rena kroppen på 10 dagar

Här är recept för dig som vill prova en renande detoxkur.

Annonsen laddas.

Läs det här först!

Du kan må dåligt under de första dagarna. Det är kroppen som reagerar på avgiftningen. Efter några dagar mår du bättre. Vanliga besvär:

Huvudvärk.
Humörsvängningar.
Hunger.
Du vill kissa ofta.

Före detoxen

Genomför din detox under en lugn period, med få frestelser.
Rensa ur kylen och fyll på med det du ska äta.
Försök att dra ner på socker, alkohol, kaffe och tobak i förväg.
Förbered familj, vänner och kolleger på att du ska genomgå ett detox-program.
Äter du mediciner, har en allvarlig sjukdom eller har nedsatt förmåga i lever eller njurar? Rådgör med din läkare innan du påbörjar en detox.
Prata gärna med en kostrådgivare som kan ge specifika råd för just dig.

Under detoxen

Ta psylliumfröskal om du blir förstoppad. Det får igång magen.
Drick mycket, minst två liter vätska per dag. Satsa på vatten och örtteer i valfri mängd.
Undvik högintensiv motion. Satsa på promenader.
Du behöver inte följa några recept slaviskt, det viktiga är att du äter av det som är tillåtet och undviker det du ska.
Abstinensen efter koffein är värst de första dagarna. Sedan blir det lättare.
Sov ordentligt. Din kropp behöver återhämtningen.
Undvik värktabletter.

Efter detoxen

De flesta upplever flera positiva effekter av detoxen såsom normalisering av aptiten, ökad vitalitet och energi, viktnedgång och förbättrad kroppsfigur samt förbättrad matsmältning.

Det här äter du under detox

Tillåtet:

Frukt, vissa sorter.
Färsk fruktjuice.
Grönsaker, främst korsblommiga grönsaker som blomkål, broccoli, grönkål, brysselkål. Och råa grönsaker som sallad, färsk spenat, avokado.
Örtte.

Begränsat:

Ägg.
Mjölkprodukter.
Gryn, som bovete, quinoa, råris.
Nötter.
Frön.
Baljväxter.
Olivolja.
Vinäger.

Uteslut:

Socker.
Mjölprodukter.
Alkohol.
Nikotin/tobak.
Koffein/kaffe.
Halvfabrikat, smakämnen, sötningsmedel.
Kött, fågel, fisk.

 

Dag 1

Förslag till frukost: 2,5 dl havregrynsgröt (tillagad mängd), med bär, valfri mjölk. Prova gärna mandel-, hasselnöt- eller havredryck! Omelett på två ägg och grönsaker. Fruktsallad av valfria frukter med kesella eller keso. Yoghurt med bär. Örtte. Förslag: Ingefära, Pau d’Arco. Yogi te.

Lunch: Grönsakssoppa

2 portioner

0,5 liter valfria rotfrukter och grönsaker
0,5 liter vatten
0,5 dl hackad persilja
1 msk ekologisk buljong

Gör så här:
Skala rotsaker och grönsaker.
Skär allt i strimlor, skivor eller tärningar.
Koka upp vatten och buljong.
Lägg i rotsaker och koka dem mjuka 5–10 min.
Lägg i persilja, hetta upp soppan och smaka av.

Mellanmål: Frukt eller 1/2 avokado. Örtte.

Middag: Wokade grönsaker med keso eller en valfri råkosttallrik med keso eller mozzarella eller fetaost.

2 portioner

1/2 blomkålshuvud
1/2 broccolistånd
1 zucchini
1 rödlökar
2 morötter
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
Örtsalt

Gör så här:
1. Skär blomkålen och broccolin i små buketter.
2. Förväll dem någon minut i kokande lättsaltat vatten.
3. Skär zucchinin i små tärningar, klyfta rödlöken, strimla morötterna och pressa vitlöken.
4. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna. Woka grönsakerna tillsammans, smaka av med örtsalt.

Kvällsmål: Örtte och 1dl osaltade valfria nötter.

Dag 2

Frukost: Fruktsallad eller gröt med mixade bär och havre eller mandelmjölk. En portion Verde Vita/Ultra clear plus. Du kan även blanda med lite fruktjuice. Örtte.

Mellanmål: Päron eller äpple. Örtte.

Lunch: Bönsallad med valfria grönsaker och avokado.

Mellanmål: En portion Verde Vita/Ultra clear plus och en frukt. Örtte.

Middag: Böngryta med råris

2 portioner

200 g Adzukibönor
1 tsk olivolja
1 vitlöksklyfta finhackad
1/2 gul lök hackad
1 tsk ekologisk buljong
2,5 dl vatten
1 lagerblad
Ris:
1 tsk olivolja
1/2 liten gul lök hackad
2 dl råris kokt enligt anvisning på förpackningen

Gör så här:
1. Skölj och lägg bönorna i blöt i kallt vatten ca 8 timmar. Skölj dem igen, låt rinna av och ställ dem åt sidan. Fräs löken gyllenbrun i oljan i en kastrull. Tillsätt vitlöken och fräs tillsammans med den gula löken i någon minut. Koka upp bönorna i ett nytt vatten tillsammans med buljongen och lagerbladet. Koka på svag värme under lock i 20 minuter.
2. Fräs löken i oljan tills den mjuknar. Tillsätt det kokta riset och värm tills allt är varmt. Servera ris och bönor tillsammans.

Kvällsmål: Örtte och 1 dl valfria nötter eller en avokado eller ett päron.

Dag 3

Frukost: En portion Verde Vita/Ultra clear plus. Fruktsallad med 4 katrinplommon. (Alternativ till katrinplommon är 1 msk psylliumfröskal blandat i Verde Vita.) Örtte.

Mellanmål: En frukt och örtte

Lunch: Het vegetarisk böngryta

2 portioner

200 gr valfria kokta bönor
1msk rapsolja
1 gula lök
1 vitlöksklyfta skivad
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk kanel
0,5 tsk curry
0,5 tsk spiskummin
0,5 röd chili finhackad
0,5 blomkålshuvud i små buketter
2 dl grönaksbuljong (utan härdade fetter finns i din hälsokostbutik)

Gör så här:
Hetta upp oljan i en gryta, fräs lök och vitlök tills löken mjuknat. Tillsätt krydddorna och rör om. Tillsätt blomkålen och buljongen. Koka upp och låt småkoka i 10 minuter under lock. Tillsätt de färdigkokta bönorna. Låt sjuda i 2 minuter. Smaka av med lite örtsalt och peppar. Servera med råris.

Mellanmål: 5 valnötter och en portion Verde Vita/Ultra clear plus tillsammans med vatten eller juice. Örtte.

Middag: Ugnsrostade grönsaker

2 portioner

0,5 blomkålshuvud
0,5 liten zucchini
1st vitlöksklyfta skalad och skivad
0,5 liten fänkål delad i klyftor
1 st rödlök skalad och delad i klyftor
1 liten gul lök skalad och delad i klyftor
1 morot
1 citron
2 msk olivolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg samtliga ingredienser i en långpanna. Ringla över olivolja och sätt in långpannan i ugnen. Rosta grönsakerna i ca 30 min. Rör om med jämna mellanrum.

Kvällsmål: 3 dl melonbitar och örtte.

Dag 4

Frukost: Fruktsallad. Örtte och en portion Verde Vita/Ultra clear plus.

Mellanmål: Örtte och 2 dl hallon eller blåbär.

Lunch: Kokt broccoli och rivna morötter smaksätt olivolja och äppelcidervinäger. Örtte.

Mellanmål: Örtte och en portion Verde Vita/Ultra clear plus.

Middag: Ugnsbakad zuccini

2 portioner

2 små zucchini
1 msk olivolja
1 citron
2 morrötter

Gör så här:
1. Skölj och skär varje zucchini i rätt så tjocka runda skivor. Pensla på lite olja. Pressa över citron och salta. Låt zucchinin stå i ugnen i 4-5 minuter på hög värme. Servera med rårivna morötter.

Kvällsmål: 1 skivad banan. Örtte.

Dag 5

Frukost: En portion Verde Vita/Ultra clear plus. Örtte. Fruktsallad.

Mellanmål: En valfri frukt. En portion Verde Vita/Ultra clear plus. Örtte.

Lunch: Avokadosallad med valfri grönsallad, avokado och kokt broccoli. En portion Verde Vita/ Ultra Clear Plus.

Mellanmål: 2,5 dl färsk ananas i små bitar och en portion Verde Vita/Ultra clear plus. Örtte.

Middag: Broccoli- och blomkålswok

2 portioner

1 vitlöksklyfta
0,5 msk riven ingefära
1 rödlök i skivor
0,5 blomkålshuvud delad i buketter
1 broccoli delad i buketter
2 msk rapsolja
Lite örtsalt och peppar
2 avokado

Gör så här:
Värm oljan i wokpannan. Fräs vitlök, ingefära och lök någon minut. Blanda i resten av grönsakerna och fräs på ganska hög värme i 4-5 minuter. Servera genast med en avokado och en portion VerdeVita/Ultra clear plus.

Kvällsmål: 2 dl blåbär. Örtte.

Dag 6

Frukost: En portion Verde Vita/Ultra clear plus med vatten eller fruktjuice. Örtte. Fruktsallad.

Mellanmål: En valfri frukt. En portion Verde Vita/Ultra clear plus. Örtte.

Lunch: Kokt broccoli och blomkål och en halv avokado. Örtte.

Mellanmål: 1 äpple och en portion Verde Vita/Ultra clear plus med vatten eller fruktjuice. Örtte.

Middag: Ugnsrostade grönsaker. En portion Verde Vita/Ultra clear plus med vatten eller fruktjuice.

Kvällsmål: 2 dl papaya i små bitar. Örtte.

Dag 7

Frukost: En portion Verde Vita/ Ultra Clear Plus. Örtte. Fruktsallad.

Mellanmål: En valfri frukt. En portion Verde Vita/ Ultra Clear Plus. Örtte.

Lunch: Sallad med färsk spenat, en avokado, kokt broccoli, olivolja och vinäger.

Mellanmål: Ett päron och en portion Verde Vita/ Ultra Clear Plus. Örtte

Middag: Grönsaksgryta

2 portioner

1 broccolibukett
0,5 blomkålbukett
1 lök i klyftor
3 dl grönsaksbuljong, ekologisk
1 st lagerblad
1 klyfta vitlök, skivad
1 avokado
Smaka av med lite örtsalt och peppar

Gör så här:
Koka alla ingredienser utom avokadon i buljongen under ca 5 minuter. Servera genast tillsammans med en halv avokado och en portion Verde Vita/ Ultra Clear Plus.

Kvällsmål: Ett päron. Örtte.

Dag 8

Frukost: En portion Verde Vita/Ultra clear plus. Örtte. Gör en kräm av aprikos och banan: Mixa 1 banan och 3 blötlagda aprikoser till en kräm.

Mellanmål: 2,5 dl melonbitar. Örtte.

Lunch: Böngryta med adzukibönor och 2 dl råris, se recept ovan. En portion Verde Vita/Ultra clear plus.

Mellanmål: 2 dl valfria bär. En portion Verde Vita/Ultra clear plus. Örtte.

Middag: Se dag 7.

Kvällsmål: 2 dl valfria bär. Örtte.

Dag 9

Frukost: Bovetegröt mixad med 1 dl blåbär eller valfri fruktsallad. Örtte.

Mellanmål: En portion Verde Vita/Ultra clear plus. 5 valnötter eller 1 dl bär. Örtte.

Lunch: Valfri råkostsallad med quinoa och avokado. Örtte.

Mellanmål: 1/2 dl solroskärnor. Örtte.

Middag: Wokade grönsaker och röda linser, se anvisning på paketet. En portion Verde Vita/Ultra clear plus.

Kvällsmål: Blåbär. Örtte.

Dag 10

Grattis! I dag vänder det. Nu är det dags att så smått återinföra de livsmedel som du uteslutit. Ta en åt gången. Börja till exempel med ett ägg eller en mjölkprodukt, det du saknat mest.

 

 

Läs mer om detox:

Sätt fart på magen med nyttiga fibrer

Bli vårfräsch med detox