Recepten för din GI-vecka

Gå ner i vikt och ät gott! För att du ska lyckas med din viktnedgång med GI-metoden bjuder Söndag och GI-viktkoll på recept för en hel vecka, dag för dag.

Annonsen laddas.

Lunch:

  • Stekt kotlett med grillade grönsaker

4 personer

  • 4 kotletter à ca 200 gram
  • 1 zucchini
  • 1 paprika
  • 2 rödlökar
  • 1 knippe sparris
  • 1 fänkål
  • olivolja
  • salt och peppar

Gör så här:
1) Skiva grönsakerna och lägg i en ugnssäker form med lite olivolja och grilla i ugnen på 175 ° i ca 20 minuter, alternativt stek grönsakerna i separat panna.
2) Stek kotletten i smör eller rapsolja på mellanvärme tills den får fin färg.
3) Pressa lime eller citron över grönsakerna, kanske också lite sesamfrön eller linfrön.
4) Om du vill, servera med en klick gräddfil.   

Middag:

  • Stekt (eller rökt) makrill med spenatröra

4 personer

  • Makrill, rökt eller rå, ca 200 gram per person
  • 1 påse djupfryst bladspenat
  • 1 rödlök
  • 1 dl grädde
  • salt
  • peppar

Gör så här:
1) Om du använder rå fisk, skölj noga, skär ett snitt och ta ut inälvor. Stek fisken i smör på låg värme med ”insidan” ner i pannan.
2) När fisken är genomstekt kan du vända på fisken och plocka bort benen.
3) Om du köpt rökt makrill är det bara att ta ut den ur förpackningen och plocka bort benen.
4) I separat panna, fräs finhackad rödlök eller schalottenlök snabbt, och lägg därefter i tinad och avrunnen spenat.
5) Häll i grädden i spenaten och låt grädden koka in i 10 minuter med salt och peppar.
6) Lägg upp spenaten som ett täcke på tallriken och lägg fisken ovanpå.
7) Servera med citron och en klick sås som du kan göra på gräddfil, majonnäs, hackad dill och röd rom.

Mer inspiration till smala middagar hittar du här

Lunch:

  • Ägg och tonfiskröra med avokado

1 person

  • 2 ägg
  • 1 burk tonfisk
  • 2 msk majonnäs
  • 1 avokado

Gör så här:
1) Koka 2-3 ägg löst.
2) Blanda äggen med en burk tonfisk och majonnäs, salt och peppar.
3) Lägg röran på avokadohalvor, servera.   

Middag:

  • Nötfärsbiffar med fetaost, oliver och senap

4 personer

  • 1 paket nötfärs
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 10 oliver
  • 200 gram fetaost
  • 1 msk fransk senap
  • 5 torkade tomater i olja
  • 1 ägg
  • Keso och sallad

Gör så här:
1) Hacka och bryn löken och vitlöken snabbt.
2) Blanda löken i färsen och smula ner fetaosten, skurna oliver, klippta torkade tomater och ägget.
3) Rör runt färsblandningen till jämn smet.
4) Stek i rapsolja eller smör på bägge sidor.
5) Salta och peppra efter smak och servera med grönsallad och keso.

Lunch:

  • Mozzarellasallad

1 person

  • 1 mozzarella (hel)
  • 1 stor tomat
  • 1/2 rödlök
  • 5 oliver
  • Grönsallad
  • Pinjenötter
  • Olivolja
  • Balsamvinäger
  • Peppar
  • (eventuellt 1 burk tonfisk eller sardeller)

Gör så här:
1) Skiva mozzarellan och blanda med tomat, ringar av rödlök, oliver, skivad avokado och grönsallad.
2) Rosta pinjenötterna i en stekpanna och strö dem över salladen.
3) Toppa med olivolja, balsamvinäger och nymalen svartpeppar.
4) Om du vill ha en mer proteinrik sallad lägg till en burk tonfisk och ev sardeller för god sälta.

Sök bland våra näringsberäknande recept här

Middag:

  • Marinerade kycklingbröst i wok

4 personer

  • 4 kycklingbröst
  • 3 cm av färsk inge-fära
  • 2 dl olivolja
  • 6 vitlöks-klyftor
  • 1 lime
  • 1 röd chili
  • 1 dl färsk koriander
  • Favoritgrönsaker till woken ex:
  • 1 zucchini
  • 1 paprika
  • 1 lök
  • 1/2 auber-gine
  • 1 broccolihuvud

Gör så här:
1) Riv färsk ingefära på rivjärn, hacka vitlöken fint och skiva chilifrukten efter att du rensat den från kärnor. Lägg i hackad koriander. Häll oljan på blandningen.
2) Skiva kycklingen i önskade bitar och lägg i marinaden där den får dra i minst 30 minuter men gärna längre (du kan använda en plastpåse).
3) Skiva dina favoritgrönsaker som ex broccoli, minimajs, fänkål, zucchini, aubergine, paprika, lök mm.
4) Häll kycklingen (inkl marinaden) i wokpannan och tillsätt grönsakerna. Stek snabbt till dess att kycklingen blivit genomstekt och grönsakerna blivit lite mjuka, utan att de tappat sin spänst.
5) Toppa med hackade och rostade cashewnötter och pressa saften från en lime över woken.

Lunch:

  • Kallrökt lax på spenatbädd

1 person

  • 1/2 paket kallrökt lax
  • 3 dl blad-spenat
  • 1/2 rödlök
  • 2 tsk grädde
  • Peppar
  • Citron

Gör så här:
1) Fräs finhackad rödlök i en panna och lägg i spenaten.
2) Häll i en skvätt grädde och låt koka in i ca 10 minuter.
3) Servera med skivor av lax.
4) Toppa med nymalen svartpeppar och citron.

Middag:

  • Kycklingfilé med gorgonzola och valnötter

4 personer

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 stor purjolök
  • 5 dl kokbar crème fraiche
  • 1 dl vitt vin (alt 1/2 dl whisky)
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 200 gram grönmögel-ost
  • 2 dl hackade valnötter

Gör så här:
1) Bryn kycklingen så den får vacker färg på ytan. Lägg kycklingfiléerna/brösten på separat tallrik.
2) Skiva purjolöken och bryn i stekpanna.
3) Häll i crème fraiche, vin och smula ner buljongtärningen och låt koka upp.
4) Smula i grönmögelost och valnötter.
5) Lägg kycklingfiléerna i såsen och låt sjuda under lock i ca 15 minuter tills kycklingfiléerna är färdiga.
6) Servera med fräsch grönsallad.

Lunch:

  • GI-lasagne med fullkornspasta

4 personer

  • 16 lasagneplattor av fullkornspasta (om du vill vara GI-strikt byt ut pastan mot skivor av zucchini som du låter ”vattna ur” med hjälp av salt och hushållspapper)
  • 500 g keso
  • 2 dl riven parmesanost
  • 1 dl grädde
  • 500 g nötfärs
  • 500 g krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 20 g rotselleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 msk oregano
  • 1 krm timjan
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl riven ost

Gör så här:
1) Skala och finhacka löken. Skala rotsellerin och riv den grovt.
2) Fräs grönsakerna mjuka i smöret. Lägg i färsen och fräs den gyllenbrun.
3) Lägg färs, lök och selleri i en kastrull. Späd med buljongen och de krossade tomaterna.
4) Krydda såsen med örtkryddorna och pressa i vitlöken. Sjud på svag värme under lock i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
5) Smörj en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, köttfärssås, keso och parmesan i formen. Slå över grädden och strö över den rivna osten.
6) Grädda på 200 grader i 45-50 minuter på nedersta falsen i ugnen.


Middag:

  • Stekt lax med romsås och ljummen sallad

4 personer

  • 800 gram laxfilé
  • Grönsaker som du kan steka
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1/2 rödlök
  • 1 burk torskrom

Gör så här:
1) Stek laxfilen på mellanvärme tills den är färdig.
2) Skiva grönsakerna och stek i panna med lite olja, alternativt grilla dem i ugnen.
3) Blanda majonnäs, gräddfil med finhackad lök och torskrom och servera som sås till laxen och grönsakerna.

Lunch:

  • Sallad Nicoise

1 person

  • 1 ägg
  • 1/2 burk tonfisk i olja
  • 3 sardeller
  • 5 svarta oliver 
  • 1/2 rödlök
  • Grönsallad

Gör så här:
1) Koka äggen och skär i klyftor.
2) Blanda salladen med tonfisk, bitar av sardellerna, hackad lök och oliver.
3) Lägg på äggen och servera med olivolja och balsamvinäger.   

Middag: 

  • Torsk med skirat smör och pepparrot

4 personer

  • 800 gram torskfilé eller annan vit fisk
  • 200 gram smör
  • 1 färsk pepparrot
  • 8 ägg
  • 1 dl majonnäs
  • 4 dl sugar snaps (brytbönor) eller ärtor
  •  

Gör så här:
1) Stek torsken i smör på låg värme eller koka den i saltat vatten.
2) Koka och hacka äggen och blanda med lite majonnäs.
3) Riv pepparrot och lägg i en hög på varje tallrik bredvid fisken och ägghacket.
4) Servera med smält smör och förvällda sugar snaps och en citronskiva.

Lunch:

  • Moussaka

4 personer

  • 2 st stora auberginer
  • 600 g lammfärs
  • 2 gula lökar
  • 200 g tomatpuré (1 tub)
  • 2 dl riven parmesan
  • 2 dl grädde
  • 1 ägg

Gör så här:
1) Skiva auberginerna på längden i skivor som är en knapp centimeter tjocka och stek dem gyllenbruna i olivolja.
2) Hacka löken och stek den gyllengul i
olivolja. Lägg över löken i en gryta.
3) Bryn köttfärsen i omgångar och lägg över i grytan.
4) Tillsätt tomatpurén och krydda med salt och nymalen svartpeppar. Koka upp och rör om ordentligt.
5) Smörj en ugnsfast form. Varva aubergine-skivor, parmesan och köttfärs i formen.
6) Vispa upp ägget, blanda det med grädden och slå blandningen över moussakan.
7) Grädda moussakan i ugnen på 175 grader i cirka 45 minuter-1 timme, beroende på hur hög och vid formen är. Eventuellt kan du täcka med aluminiumfolie på slutet för att moussakan inte ska få för mycket färg.

Middag:

  • Gorgonzolainbakad fläskfilé med blomkålspuré

 4 personer

  • 2 små fläskfiléer
  • 1 stort blomkålshuvud
  • 200 gram grönmögelost
  • 1 msk smör

Gör så här:
1) Polera köttet och stek på högvärme i panna för vacker stekyta.
2) Ta av från pannan och skär ett djupt snitt i köttet där du trycker ner bitar av osten (om nödvändigt, slut köttet med några blötlagda tandpetare).
3) Baka i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.
4) Bryt blomkålen i mindre bitar och koka tills den blir mjuk.
5) Mixa kålen med stavmixer tillsammans med smör, salt och peppar.
6) Servera med grönsallad och sås gjord på det sista av osten som får koka ihop med grädde eller crème fraiche.

Recepten

Recepten kommer från GI-viktkoll