En helgrön paj med mild smak av zucchini och två italienska ostar. Pajen kan förberedas helt och värmas i ugnen.

För 6 - 8 person(er)

Ingredienser

125 g smör
3 dl fullkornsvetemjöl (180 g)
1-2 msk vatten kallt

Fyllning:

400 g zucchini
3 msk olivolja (2 msk + 1 msk)
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
4 ägg
2,5 dl mellangrädde
2 dl parmesanost riven (70 g)
1 dl fontinaost riven

Zucchinipaj – gör så här:

  1. Skär kallt smör i kuber. Blanda snabbt samman smör, vetemjöl och vatten till en deg gärna i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, 24 cm. Ställ kallt minst 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200°. Skär zucchinin längs med i tunna skivor. Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna och stek zucchinin i omgångar, salta och peppra.
  3. Skala och skiva schalottenlök och vitlök. Fräs löken i 1 msk olivolja 2–3 min.
  4. Förgrädda pajskalet ca 12 min. Vispa samman ägg och grädde. Varva zucchini, lök och ost i pajskalet. Häll försiktigt på äggstanningen.
  5. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min.

*Fontina är en italiensk hårdost med mycket aromatisk smak.

italiensk-buffe

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Servera gärna zucchinipajen med bröd-sallad, bruschetta med tomat och basilika och italienska charkuterier.

Fler recept med: Ägg och mejeri, Fest, Övrigt, Pajer