Zucchinipaj

En helgrön paj med mild smak av zucchini och två italienska ostar. Pajen kan förberedas helt och värmas i ugnen.

Zucchinipaj Receptbild - Allt om Mat
Wolfgang Kleinschmidt

Zucchinipaj

Ingredienser 6 - 8 person(er)

125 g smör
1-2 msk vatten, kallt
3 dl fullkornsvetemjöl, (180 g)
Fyllning:
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 st schalottenlökar
3 msk olivolja, (2 msk + 1 msk)
4 st ägg
1 st vitlöksklyfta
2 dl parmesanost, riven (70 g)
2,5 dl mellangrädde
400 g zucchini
1 dl fontinaost, riven

1. Skär kallt smör i kuber. Blanda snabbt samman smör, vetemjöl och vatten till en deg gärna i matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, 24 cm. Ställ kallt minst 1 timme.
2. Sätt ugnen på 200°. Skär zucchinin längs med i tunna skivor. Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna och stek zucchinin i omgångar, salta och peppra.
3. Skala och skiva schalottenlök och vitlök. Fräs löken i 1 msk olivolja 2–3 min.
4. Förgrädda pajskalet ca 12 min. Vispa samman ägg och grädde. Varva zucchini, lök och ost i pajskalet. Häll försiktigt på äggstanningen.
5. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min.

*Fontina är en italiensk hårdost med mycket aromatisk smak.

Recept från