Zaatar- och szechuanpeppargravad lax

Frys laxen 3-5 dygn före eller efter gravningen. Zaatar och sumak finns att köpa i orientaliska butiker. Zaatar är en kryddblandning som innehåller zaatar, sumak och sesamfön. Zaatar är en ört som påminner om timjan, sumak är ett torkat bär från Medelhavet. Smaken är både sur och fruktig. Den mörka senapssåsen till är redan en ny favorit.

Zaatar- och szechuanpeppargravad lax – gör så här:

  1. Lax: Rosta szechuanpeppar i en torr stekpanna och stöt den i en mortel.
  2. Blanda socker, salt och szechuanpeppar. Gnid försiktigt in socker- och saltblandningen över laxen. Strö över zaatar och sumak.
  3. Lägg laxen i en form med kant och plasta över eller lägg laxen i en plastpåse. Låt laxen stå framme med kryddorna ett par timmar tills sockret börjar smälta. Ställ in laxen i kylen 2-3 dygn. Vänd laxen efter halva tiden så att gravningen blir jämn.
  4. Senapsås: Blanda senap, dijonsenap, balsamvinäger, socker, vitpeppar, salt och anis. Droppa i oljan under kraftig vispning.
  5. Skär upp laxen i tunna skivor och servera med limeklyftor och mörk senapssås.

Recept från