En syrlig och god paj som liknar cheesecake. Yoghurt- och citronfyllningen smakar gott ihop med den söta mandelbiskvibottnen.
Pajen bör ätas samma dag som den bakas, bottnen blir annars en aning fuktig.

För 12 bitar

Ingredienser

200 g mandelbiskvier
75 g smör smält

Fyllning

4 gelatinblad
2 tsk citron rivet skal
1 dl citronsaft pressad
2 dl grekisk yoghurt eller matlagningsyoghurt
2 dl crème fraiche
1 dl honung

Garnering

hackade pistaschnötter och mandelbiskvier

Servering

hallon

Yoghurt- och citronpaj – gör så här:

  1. Botten: Sätt ugnen på 175°. Kör mandelbiskvierna snabbt i en matberedare. Blanda dem med smöret. Platta ut smulorna i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i ca 5 min. Låt svalna helt.
  2. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen ca 5 min. Vispa ihop citronskal och citronsaft med yoghurt, crème fraiche och honung.
  3. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och smält dem försiktigt i en kastrull. Rör ner lite av fyllningen i gelatinet och blanda sedan ner resten av fyllningen. Låt stå i kylen ca 45 min innan den fördelas på mandelbiskvibottnen. Låt stelna i kylen, 4-5 tim.
  4. Strö över hackade pistaschnötter och mandelbiskvier.
    Garnerna med citron- och limeskivor. Servera med hallon.