Yakitorispett

Recept på yakitorispett. Möra små spett med god smak av grillad soja, ingefära och söt mirin. Det är gott med soja och wasabi till som en dippsås. 

20 minuter + 4 h marinering + 10 minuter på grillen

Gör så här:

  1. Skär kycklingen i ca 3 x 3 cm stora bitar. Kycklingen behöver inte putsas utan allt fett ska vara kvar; det är det som blir gott när det grillas och får en karamelliserad yta. 
  2. Skala och riv vitlöken. Blanda kycklingen med vitlök, soja, ingefära och mirin. Låt marinera ca 4 timmar i kylen men gärna längre. 
  3. Lägg träspetten i kallt vatten ca 2 timmar, de kan annars brinna upp på grillen. Se till att grillen är riktigt het. 
  4. Trä upp kycklingen på spetten. Spara marinaden. Koka marinaden ca 5 min.
  5. Grilla spetten runt om ca 10 min. Pensla under tiden med marinaden. Grilla tills kycklingen har mycket färg och en karamelliserad yta.
  6. Servera spetten, eventuellt med ris och med marinaden, finstrimlad salladslök och shichimi togarashi. 

Shichimi togarashi
10 min, ca 1 1/2 dl:

Pepprig fröblandning, god att strö över asiatiska rätter.

1 bit torkad pomerans
2 msk sichuanpeppar
2 ½ msk koreanskt chilipulver (gochugaru)
1 msk asiatiska torkade små chili
1 tsk mald ingefära
1 ark norialger
1 tsk svarta vallmofrön
1 msk rostade sesamfrön
1 msk hampafrön

Gör så här:
1. Riv pomeransskalet. Mixa eller mortla alla kryddor utom sesam- och hampafrön.
2. Tillsätt sesam- och hampafrön och mortla grovt, det ska fortfarande vara en del hela frön i blandningen. 

 

Recept från