Woka bovete med svamp och broccoli för en god GI-middag. Blanda gärna olika sorters svamp i woken. Det är också gott att kombinera svamp och grönsaker med kyckling- eller fläskfilé.

För 4 person(er)

Ingredienser

2 dl bovete
300 g blandsvamp t ex skogschampinjoner, ostronskivling, shiitake
1 vitlöksklyfta
2 rödlökar
3 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
250 g broccolibuketter förvällda

Sås

1 chili röd spansk peppar
5 msk soja japansk
2 msk risvinäger
1 tsk sesamolja
1 msk hoisinsås

Till garnering

1 nypa örter färska

Wok med bovete, svamp och broccoli – gör så här:

  1. Tillaga bovetet i lättsaltat vatten enligt förpackningens anvisning.
  2. Sås: Kärna ur och finhacka chilin. Blanda ingredienserna till såsen.
  3. Ansa och skär svampen i bitar. Skala och skiva vitlök och lök.
  4. Hetta upp hälften av oljan i en wok eller stor stekpanna. Woka svamp och vitlök under omrörning 5–10 min. Krydda med salt och peppar. Ta upp på ett fat så länge.
  5. Fräs löken i resten av oljan ca 3 min. Tillsätt broccolin och fräs 2–3 min. Ta upp lök och broccoli.
  6. Woka bovetegrynen 2–3 min tills de är genomvarma. Blanda i svamp, lök och broccoli. Garnera med örter och servera med såsen.