Wienerschnitzel – en riktig klassiker

Wienerschnitzel är en klassisk restaurangrätt som går lätt att göra hemma. I restaurangkök friteras oftast de dubbelpanerade tunna kalvschnitzlarna, men här steker vi dem i smör i stället.

1. När du köper skivorna av kalvinnanlår kan de vara omkring 1 cm tjocka. Lägg en köttskiva i taget mellan två plastark, t ex en ituklippt plastpåse. Platta ut köttskivan med exempelvis undersidan av en kastrull till en ca 3 mm tunn skiva. Gör samma sak med de andra köttskivorna.
2. Salta och peppra skivorna. Vänd dem först i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i fint ströbröd. Låt dem gärna ligga några minuter så att paneringen stelnar.
3. Hetta upp smör i en stekpanna och stek skivorna ca 3 min på varje sida på medelvärme. Lägg upp de nystekta schnitzlarna på ett varmt fat.
4. Garnera varje schnitzel med en citronskiva, ansjovisfilé och kapris. Servera med kokt potatis, eventuellt smörslungad med finhackad persilja, samt lättkokta sockerärter.

Recept från