Wasabihalstrad lax med yuzumajonnäs

Recept på wasabihalstrad lax med yuzumajonnäs. Välj lax av bästa kvalitet, till exempel Salma eller Fröja. Det är också gott att använda  tonfisk i rätten.

För 8 personer:

Ingredienser

300 g lax ryggbiten
1 dl wasabinötter
1 msk rapsolja
1 tsk flingsalt
0,5 gurka
2 salladslökar
2 msk risvinäger
0,5 msk strösocker
2 dl majonnäs gärna Hellmann’s
1 msk yuzu eller pressad citron
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

Garnering:

0,5 ask groddar tex vitlöks- eller rödbetsgroddar
35 g salladsmix
2 msk furikake eller rostade sesamfrön

30 minuter + 3 timmar i frys

Wasabihalstrad lax med yuzumajonnäs — gör så här:

  1. Lägg laxen i frysen och låt den bli genomfryst. Ta ut och låt den tina något.
  2. Mixa wasabinötterna till ett fint smul. Vänd laxen i hälften av smulet. Stek laxen runt om i olja ca 20 sekunder på varje sida i en het stekpanna. Strö över flingsalt och vänd fisken i resterande wasabismul. Skär laxen i 1–2 cm tjocka skivor. Lägg dem med snittytan ner på ett fat.
  3. Skala, kärna ur och fintärna gurkan. Ansa och finstrimla salladslöken. Blanda gurka och lök med vinäger och socker.
  4. Rör ihop majonnäsen med yuzun. Krydda med salt och peppar.
  5. Spritsa eller klicka på majonnäsen. Strö över gurksallad och furikake.

Recept av Petra Pettersson och Cecilia Lundin

Fler recept med: Fisk, Förrätter, Lax, Övrigt