Wallenbergare med potatispuré

Wallenbergare är en klassisk maträtt som många älskar. Kalvfärs, vispgrädde, ärtor, lingon – svensk husmanskost med guldkant!

Ingredienser 4 person(er)

Wallenbergare
1 tsk salt
2 msk smör
1 krm svartpeppar, nymald
2 dl vispgrädde
4 st äggulor
400 g kalvfärs
Puré
salt
2 msk smör
vitpeppar
1,5 dl mjölk
800 g mandelpotatis
Serveras med
lingon, rårörda
gröna ärtor, kokta

Tillagning: 45 minuter

1 Blanda. Se till att kalvfärs,  äggulor och vispgrädde är kylskåpskalla. Blanda kalvfärsen med saltet, då binder färsen vätskan bättre.

2 Peppra. Tillsätt sedan ägg-gulor, grädde och peppar. Arbeta kraftigt ihop till en smi-dig färs, som håller samman.

3 Forma. Forma färsen till 8 stycken biffar med vattensköljda händer. Lägg dem på skärbräda eller fuktat smörpapper.

4 Stek. Smält smöret gyllenbrunt. Lägg ner biffarna och platta till dem något. Stek biffarna på medelvärme, cirka 3 minuter per sida.

5 Pressa. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter. Häll av vattnet, pressa potatisen genom en purépress ner i en skål.

6 Smaka av. Vispa ner smör och upphettad mjölk till en luftig puré med ballongvisp. Smaka av med salt och peppar. Servera med lingon och gröna ärtor.

Recept från