Vörtbröd

Recept på ett lättbakat vörtbröd som går utmärkt att frysa.

Vörtbröd

 

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust, öl och sirap. Värm till 37°.
  2. Smula jästen i en bunke och häll över den ljumma degvätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt russin, kryddor  och rågsikt, lite i taget, Arbeta degen smidig ca 10 min.
  3. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
  4. Ta upp och dela degen i 3 bitar. Forma bitarna till avlånga limpor. Rulla dem i mjöl och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
  5. Sätt ugnen på 200°. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 40 min, tills de fått  fin färg. Låt kallna på galler.

Recept från