Vörtbröd

Vörtbröden är penslade med kaffe som kokats ihop med lite socker – en spännande smak till vört.

Vörtbröd Receptbild - Allt om Mat
Ulf Svensson

Vörtbröd

Ingredienser 4 vörtbröd

Vörtbröd
1 msk salt
50 g smör
50 g jäst
1 dl russin
9 dl vetemjöl special
10 dl rågsikt
2 st julmust, en flaska á 33cl
90 g vört, påse
PENSLING
1 dl strösocker
1 dl kaffe

1. Smula jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmusten och värm till fi ngervarmt, 37°. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, vört, russin, salt, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig.
3. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i bitar och forma dem till runda,släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem väl.
5. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
6. Sätt ugnen på 200°. Koka kaffe och socker i en kastrull till en simmig lag. Låt kallna. Pensla bröden med kaffeblandningen.
7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt bröden kallna på galler.

Få inspiration till vinterns soppor med Monika Ahlbergs bok Soppa med tillbehör! Nu tillsammans med 6 nr – bara 179 kr!

Recept från